Londýn hlásí, že je na olympiádu připraven

Londýn - Přesně za měsíc startuje olympiáda v Londýně. Organizátoři se holedbají, že na největší sportovní akci světa je už nyní vše připraveno. Pozornost ale přitahují hlavně nebývalá bezpečnostní opatření. Na Temži bude třeba operovat válečné námořnictvo a v pohotovosti budou i rakety schopné zastavit nebezpečí ze vzduchu.

Klíčový bod si mohou organizátoři již odškrtnout - sportoviště jsou hotová. I hlavní stadion v přepočtu za patnáct miliard korun už čeká jen na květinovou výzdobu. „Jsme připraveni tak dobře, jak jen kdy mohlo nějaké město být. Spíš ještě lépe,“ říká sebevědomě londýnský starosta Boris Johnson.

Britské tajné služby se ale bojí, aby do metropole nedorazili se stovkami tisíc fanoušků také teroristé. Rozvědka MI5 olympiádu vyhodnotila jako vítaný cíl pro radikály a nasadí během her všechny své lidi - v době míru to udělá poprvé v historii. „Díky všem informacím, které Interpol má, mohu říct, že olympiáda bude bezpečná,“ uklidňuje Ronald Noble z Interpolu.

Bezpečnostní složky nasadí do ulic desetitisíce svých lidí. Místní se ale víc než teroristů bojí kolapsu dopravy. „Cestující musí už teď často čekat na další metro, protože se do soupravy nevejdou. Během her přibudou tři miliony pasažérů denně a bude to ještě horší,“ říká dopravní analytik Nick Tunley.

Londýňané si stěžují i na výrazné zdražení, které provází olympiádu. Už tak nadsazené ceny v městě nad Temží vyletěly o desítky, v případě ubytování i o stovky procent. I tak jsou ale už dlouho všechny hotely obsazené.

Londýn je na olympiádu připraven (zdroj: ČT24)