FBI vymanila 77 dívek a dva chlapce ze spárů kuplířů

Washington - Sedmasedmdesát dívek a dva chlapce ve věku od 13 do 17 let osvobodila americká FBI během zátahu proti dětské prostituci. Policie upozorňuje, že u prostituce skončí každý rok tisíce dětí. Kuplíři mnohé z nich vězní, vyhrožují jim smrtí a přemisťují je po různých místech po celé zemi.

Tři dny na území od Kalifornie až po Massachusetts sledovali příslušníci Amerického úřadu pro vyšetřování (FBI) v rámci operace proti dětské prostituci kuplíře a věznitele náctiletých. Nakonec se podařilo zatknout sto čtyři lidi a osvobodit tak sedmdesát devět dětí.

Jedna z dívek se policistům svěřila, že s prostitucí začala, když jí bylo jedenáct. K sexu za peníze se snadno dostanou ty, které žijí na ulici, kuplířům se ale často podaří nalákat i děti z fungujících rodin, a to pomocí sociálních sítí. Každý rok skončí podle úřadů u prostituce nejméně sto tisíc amerických dětí.

Ernie Allen, Národní centrum pro pohřešované a zneužívané děti:

„Běžní lidé to nevidí, a když se o tom doslechnou, tak tomu nevěří. Bohužel je to ale pravda.“

Policie se na problém zaměřila před devíti lety. Má za sebou už pět podobných zásahů a pochlubit se může dvěma tisíci dvěma sty osvobozenými dětmi. Další tisíce ale ve spárech prostituce zůstávají.

USA: Zátah proti dětské prostituci (zdroj: ČT24)