Mursí chce údajně ve vládě ženu i křesťana

Káhira - V Egyptě se zřejmě schyluje k historické události. Podle Mursího poradce Ahmada Dajfa chce nový prezident a islamista jmenovat do funkce jednoho viceprezidenta ženu, druhým viceprezidentem se má stát zástupce menšinové komunity křesťanů.

„Bude to poprvé v egyptské historii - nejen té moderní, ale celé -, kdy žena získá tuto funkci,“ prohlásil Dajf. Mursí zvítězil v prezidentských volbách jako kandidát Muslimského bratrstva, které klade důraz na zákony islámu. Před volbami byl toho názoru, že se ženám musí kandidatura na prezidentskou funkci zakázat. Ve své kampani pak prohlašoval, že bude-li zvolen, bude práva žen chránit.

„Role žen v egyptské společnosti je jasná. Mají stejná práva jako muži. Mezi Egypťany by se neměly dělat žádné rozdíly s výjimkou těch, které jsou dány ústavou a zákonem,“ sdělil Mursí v jednom z rozhovorů před druhým kolem voleb.

Muhammad Mursí
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Dajf prohlásil, že Mursí bude stejně tak chránit práva menšin. „Egypt rozhodně nebude islámská republika,“ řekl.

Mursího soupeř ve druhém volebním kole Ahmad Šafík odjel v úterý do Spojených arabských emirátů. V Egyptě mu hrozí stíhání za korupci, ale prokuratura ho stíhat nezačala.

Ahmed Šafík
Zdroj: EPA/KHALED ELFIQI/ISIFA

Poražený Šafík chce po návratu do Egypta založit novou stranu

Šafík, který byl posledním premiérem za bývalého prezidenta Husního Mubaraka, údajně po návratu ze SAE založí novou politikou stranu. V emirátech je prý na soukromé návštěvě. Po ní chce spolu se dvěma dcerami odjet do Mekky a vykonat malou pouť.