Místo máku zelenina. I tak Afghánci bojují proti závislosti na opiu

Kábul - Afghánský mák se spojenci snaží vymýtit přes deset let, nepomohly ale ani desítky milionů dolarů. Místní se pěstování jedné z mála výdělečných rostlin nechtějí vzdát. Pokud ale na vlastní oči spatří, co s lidmi udělá finální produkt z jejich makovic – heroin, najdou pak i jiné možnosti obživy.

Zelenina dnes malým zemědělcům vydělá víc než mák. Přejít od jedné plodiny k druhé se ale lidem moc nechce. Farmářka Aziza už čtyři roky pěstuje zeleninu. Předtím tato sedmačtyřicetiletá žena měla pole s mákem a prodávala překupníkům surové opium. Že nedělá dobrou věc, pochopila až ve chvíli, kdy se její manžel stal závislým na heroinu. „Nezajímá ho rodina, jestli máme co jíst, zda máme oblečení, ani co se děje s dětmi,“ dodala.

Návštěvy Talibanu ustaly

Lidem v okolí je žena trnem v oku. Bojí se reakce lidí ve vesnici i překupníků drog, kteří vidí, že se dokáže uživit i bez pěstování máku. „Pěstování máku neprospívá nikomu. Dnes mají všichni doma zbraně. V domácnosti o deseti lidech mají pušku všichni. Když se pohádají, hned střílí. A to jsou pak všude mrtvá těla,“ podotkla farmářka.

Podle vesničanů navíc platí přímá úměra - kde je mák, je někde blízko i Taliban. „Co jsem přestala pěstovat mák, tak jsem je neviděla. Nechodí sem ani ve dne, ani v noci. Vláda sem také nikoho neposílá, aby kontroloval, co pěstujeme,“ uvedla. Azize pomáhá pět dcer a syn. Občas si na sklizeň najímá sousedy. S pomocí manžela počítat nemůže. Vlastně je ráda, když ho vůbec nevidí. „Když už přijde domů, děti se ho bojí. Nekontroluje se. Děti na něj nesmí mluvit nebo si k němu sednout. Pořád na ně křičí. Tak vypadá život s ním. Heroinu úplně propadl,“ uzavřela Aziza.

Afghánistán: jde to i bez máku (zdroj: ČT24)

I další opiové velmoci přechází na nové plodiny - díky Číně

Také se Laos v rámci boje s drogami snaží nahrazovat mák jinými plodinami. Více než dvě stě let byl totiž Laos jednou ze světových opiových velmocí. Na začátku jednadvacátého století ale místní vláda pěstování máku využívaného k výrobě omamné látky zakázala. Místní zemědělci se tak učí pěstovat jiné věci.

Na pěstování například cukrové třtiny, čaje nebo kukuřice, které mák nahrazují, se významně podílejí Čínští podnikatelé. Od roku 2005 investovaly čínské společnosti do této oblasti v přepočtu více než tři miliardy korun. „Naše firma se zabývá vysazováním alternativních tržních plodin. Do dnešního dne se nám podařilo nahradit maková pole v sedmdesáti čtyřech vesnicích,“ řekl Jao I-wu, čínský podnikatel provádějící náhradní výsadbu v Laosu.

Bez máku se zemědělcům daří lépe

Po zákazu pěstování máku se životní úroveň zemědělců zlepšila. Dřív totiž největší část peněz z úrody připadla překupníkům s drogami a místní tak dostali naprosté minimum. „Dřív peníze, vydělané pěstováním máku, nestačily k uživení mé rodiny. Dnes náš rodinný příjem může díky práci v Číně a doma dosáhnout 40 000 jüanů,“ řekl zemědělec Pi Ang-maj.

Laosu se postupně podařilo pěstování máku téměř vymýtit. Na jeho území zůstalo pouhých 6 procent polí. Experti však budoucí vývoj hodnotí skepticky. Politická situace je poslední dobou v tomto regionu nestabilní, což znovu nahrává drogovým dealerům.

Laos zakázal pěstování máku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod