Bože, zastav to – přála si Britka, kterou sexuálně napadl dav Egypťanů

Káhira - Drsný zážitek si z Egypta odvezla britská studentka žurnalistiky. V Káhiře natáčela dokument o právech zdejších žen. V rámci davových oslav po vítězství muslimského kandidáta v prezidentských volbách se ale sama stala terčem násilí. Sexuálně ji napadla skupina mužů. Vyvázla jen se štěstím.

Natasha byla spolu s přáteli na náměstí Tahrír, kde se oslavovalo vítězství nově zvoleného prezidenta Mursího, jenže skupina Egypťanů mladou novinářku od přátel oddělila, odvlekla ji stranou a začala z ní strhávat šaty. „Nejdřív šla dolů sukně a pak už to běželo rychle. Ani jsem necítila, že mi stáhli i kalhotky,“ popisala Natasha Smithová. 

V jednu chvíli na místo přijela sanitka. Tu ale rozběsněný mužský dav k dívce vůbec nepustil. Už ji vláčeli nahou po zemi, když se jí nakonec zastala jiná skupina mužů. Ti dívku odnesli do zdravotnického stanu přímo uprostřed náměstí. I tady ji ale museli chránit kordonem, protože muži se k ní chtěli dostat. Nakonec ji jeden z jejích zachránců celou zahalil do burky a odvedl do nemocnice. „Musela jsem předstírat, že jsem jeho žena, a projít ulicemi. Pořád mi říkal: 'Neplač. Neplač. Když budeš plakat, lidem to dojde',“ říká napadená novinářka. 

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Jenže ani v nemocnici se nesetkala zrovna s příjemným jednáním. První doktorova otázka byla, zda je vdaná, „což je samozřejmě nejdůležitější vědět v případě oběti hromadného sexuálního útoku“, napsala na svém blogu Smithová. Lékař spolu s ošetřovatelkou prý ji zběžně vyšetřili, konstatovali, že vnitřně nekrvácí, a řekli, že víc dělat nemohou. 

Smithová svůj případ zveřejnila, protože ví, že jakožto Britka připoutá víc pozornosti. Egypťanky, které se dostanou do stejné situace, se ale spravedlnosti často nedočkají, tvrdí.