Syrská armáda rozmístila na severu země 170 tanků

Damašek - Syrská armáda údajně shromáždila na 170 tanků poblíž města Halab (Aleppa) na severu země. Agentuře Reuters to dnes sdělil jeden z předáků opoziční Syrské svobodné armády (FSA). Podle něj je příjezd tanků buď reakcí na rozmisťování tureckých jednotek podél hranice, nebo přípravou k útoku na města ovládaná opozicí.

Podle generála FSA Mustafy Šajcha se tanky syrské armády shromažďují severovýchodně od Halabu, zhruba 30 kilometrů od hranice Sýrie s Tureckem. „Buď se chtějí posunout k hranici, aby vyrovnali rozmístění tureckých sil, nebo plánují útok na povstalecká města a vesnice v pohraniční zóně,“ řekl Šajch.

Turecko ve čtvrtek rozmístilo podél hranic se Sýrií protileteckou obranu a varovalo, že v případě narušení svých hranic odpoví zbraněmi. Ankara tak reagovala na incident z minulého týdne, kdy Sýrie sestřelila turecké letadlo. Podle Turecka se to stalo v mezinárodním vzdušném prostoru, Damašek ale trvá na tom, že stroj sestřelil nad svými výsostnými vodami.

Na damašském předměstí Duma dnes pokračují boje. Od čtvrtka podle opozice padlo přes 50 lidí. V sobotu budou v Ženevě jednat ministři zahraničí velmocí i dalších zemí o syrské krizi. Rusko chce přimět obě strany k příměří, odmítá ale Damašku vnucovat jakékoli řešení krize zvnějšku. Konferenci svolal zvláštní zmocněnec pro Sýrii Kofi Annan. Navrhuje vytvořit dočasnou vládu národní jednoty, což ale Rusko považuje za nepřijatelné.