V Izraeli korunovali Miss holocaust

Haifa - V izraelské Haifě se konala soutěž krásy žen, které přežily holocaust. Zájem byl velký, přihlásilo se jich 300. Ve finále jich skončilo 14 ve věku od 74 do 97 let. Soutěž ale vzbudila kontroverzi. Podle některých je nevhodná a urážlivá. Organizátoři z charity Jad Lachaver - Pomocná ruka to odmítají. Prý jde o jakýsi druh terapie.

V Izraeli je teď na 200 tisíc lidí, kteří holocaust přežili. Na 6 milionů těch méně šťastných, mezi které často patří jejich nejbližší, nemůžou zapomenout. Vzpomínky na hrůzy holocaustu byly i součástí soutěže krásy žen, které nacistické koncentrační tábory přežily. 

Estee Libberová, soutěžící původem z Polska

„Mám tu čest ukázat světu, že my, které chtěl Hitler zlikvidovat, si užíváme života. Máme děti a vnuky a jsme šťastné.“

„Tohle povzbuzuje mou duši, cítím se dobře. Prošli jsme holocaustem a je těžké o tom mluvit. Ale když jsem tady se svou rodinou, cítím, že jsem to překonala,“ říká soutěžící původem z Rumunska Sarah Ekroniová. Čtyřiasedmdesátiletá Este ztratila v Polsku celou rodinu. Sama se jako dítě schovávala v lese, než se jí ujala polská žena. „Je to šance ukázat světu, že my, které chtěl Hitler vyvraždit, jsme tu a užíváme si života spolu s dětmi a vnoučaty,“ řekla Libberová.

Korunku krásy si nakonec odnesla 79letá Hava Hershkovitzová pocházející z Rumunska. V dětství uprchla z domova v Rumunsku a do tábora byla na tři roky poslána v roce 1941. „Není snadné zúčastnit se v tomto věku soutěže krásy, ale všechny to děláme proto, abychom ukázaly, že pořád žijeme,“ řekla.

Organizátor akce Šimon Sabag vysvětluje, co ho k uspořádání soutěže vedlo: „Napadlo to psychologa naší charitativní organizace. Neustále lidem radí, jak se zbavit depresí z minulosti, říká jim – hezky se oblečte, upravte se a pak se budete cítit dobře i uvnitř.“