Holder nevydá dokumenty o zpackané operaci se zbraněmi

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů obvinila ministra spravedlnosti Erika Holdera z pohrdání Kongresem. Odmítl totiž předložit informace o zpackaném vyšetřování pašeráků zbraní do Mexika. Holder ale ani tak dokumenty vydat nemusí a stojí za ním i prezident Obama. Kongres k takovému kroku v případě ministra přistoupil vůbec poprvé v historii.

Americká sěmovna reprezentantů obvinila ministra spravedlnosti Erika Holdera z pohrdání Kongresem kvůli tomu, že odmítl Kongresu předat informace o pokažené operaci při sledování obchodu se zbraněmi v Mexiku. 

Sněmovna reprezentantů chtěla ministra hlasováním přinutit, aby jí informace předal. I přes schválení rezoluce o tom, že Holder pohrdá Kongresem, ale nemůže Kongres Holdera donutit, aby dokumenty vydal. 

Případ se týká operace amerických vyšetřovatelů, kteří se v letech 2007 až 2011 snažili monitorovat pohyb zbraní přes americko-mexickou hranici. Použili tehdy celkem 2 000 zbraní, jenže během vyšetřování jich celkem 1 400 zmizelo neznámo kam, některé údajně skončily v rukou drogových kartelů. Jednou takovou zbraní byl například zavražděn agent americké pohraniční stráže.