Timbuktu a chrám v Betlémě jsou podle UNESCO v ohrožení

Bamako - Unikátní město Timbuktu v Mali je na seznamu ohrožených kulturních památek, o opatření UNESCO požádala sama vláda. Důvodem jsou neustávající střety mezi islamisty napojenými na al-Káidu a Tuarégy, kteří v oblasti vyhlásili vlastní stát. Vládní vojska území nekontrolují od březnového puče. UNESCO na seznam ohrožených světových památek rovněž zařadilo chrám Narození Páně v Betlémě. Jde o první podobný objekt na palestinských územích.

Islamisté s vazbami na teroristickou síť al-Káida a separatisté z kmene Tuarégů využili březnového vojenského puče v Mali a vytlačili vládní vojska ze severu země. Islamisté oznámili, že v jejich moci jsou všechna tři významná města na severu: Gao, Timbuktu a Kidal. Separatisté 6. dubna na severu vyhlásili nezávislý stát Azavad.

Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila starobylé maliské město Timbuktu na seznam ohrožených světových památek. O zařazení na seznam požádala vláda v Mali. V Timbuktu se nachází 333 hrobek světců, z nichž 16 je na seznamu UNESCO. Jsou tu i tři mešity, z nichž nejstarší je ze 14. století, knihovny s rukopisy a 16 mauzoleí.

UNESCO rovněž na seznam ohrožených světových památek zařadilo betlémskou baziliku Narození Páně. Jde o první objekt na palestinských územích, který se na seznam památek UNESCO dostal. Palestina je členem organizace teprve od loňska, ačkoli území nemá status státu a není členem OSN. 

Chrám Narození Páně je nejnavštěvovanější palestinskou památkou. Podle křesťanské tradice se tady narodil Ježíš Kristus.

Bazilika Narození Páně na seznamu UNESCO (zdroj: ČT24)

Podle Izraele a Spojených států je rozhodnutí politické. Izrael by neprotestoval proti prohlášení památky za klasické světové kulturní dědictví. UNESCO ale zápis postrčilo takzvanou urgentní procedurou, která se používá jen v případě, že je památka v akutním nebezpečí. Palestinská vláda navíc jako jedno z rizik uvedla termín „izraelská okupace“.

Benjamin Netanjahu, izraelský premiér

„Tohle rozhodnutí prokazuje, že organizace UNESCO je vedena politickými motivy, a ne kulturními. Než aby Palestinci směřovali k míru, přijímají jednostranné kroky, které mír oddalují.“

Chrám Narození Páně v Betlémě
Zdroj: ISIFA/EPA/Abed al Hashlamoun