Archeologové objevili další důkaz, že letos končí mayský kalendář

Guatemala - Archeologové našli v Guatemale kamennou destičku, na které je označen 21. prosinec letošního roku jako datum konce mayského kalendáře. Jde teprve o druhý známý dochovaný záznam, který potvrzuje, že zmíněným datem končí mayský cyklus. Právě kvůli konci mayského kalendáře se vyrojily spekulace, že Mayové na letošek předpověděli konec světa. Podle odborníků to ale mayská civilizace chápala spíše tak, že svět vstoupí do „nové éry“.

Dosud byl jediným objeveným mayským textem, který rok 2012 zmiňuje, takzvaný Monument 6 z jihomexického naleziště Tortuguero ve státě Tabasco. Úvahy o možném konci světa vyplývají z faktu, že 21. prosince 2012 skončí po třinácti 400letých cyklech, takzvaných baktunech, mayský kalendář. Teď ale vědci objevili další důkaz, který 21. prosinec označuje za konec kalendáře. 

Archeologové našli v nalezišti v La Coroně v Guatemale 1300 let starý pozůstatek schodiště, na kamenném bloku jsou vytesány hieroglyfy. Ty vzpomínají slavného mayského vládce, takzvaného krále „Jaguárovu tlapu“, který v roce 696 La Coronu navštívil. 

„Bylo to období velké politické nestability, a proto chtěl tento mayský král spojit svou vládu s budoucností,“ říká David Stuart z texaské univerzity. Podle vytesaných nápisů se tehdy tento král prohlásil za pána 13 katunů, což jsou jiné mayské kalendářní cykly (o délce 7200 dnů). Stejně tak ale spojil svou vládu s cyklem 13 baktunů, které tedy letos končí. 

Marcello Canuto z Tulane University říká: „Tento nový důkaz ukazuje na to, že konec třináctého baktunu byl důležitou kalendářní událostí, která by se podle mayské kultury měla oslavovat. Nicméně nespojovali toto datum s žádnou apokalyptickou předpovědí.“

Vědci objevili další důkaz, že letos končí mayský kalendář (zdroj: ČT24)
Vydáno pod