V Keni unesli z uprchlického tábora čtyři humanitární pracovníky

Nairobi - Ozbrojenci v Keni unesli z uprchlického tábora Dadaab u hranic se Somálskem nejméně čtyři humanitární pracovníky a také keňského řidiče, ten při útoku zemřel. Útočníci napadli konvoj norské organizace pro pomoc uprchlíkům, podle policie ozbrojenci zřejmě patří k somálským milicím Šabáb napojeným na al-Káidu.

Ozbrojenci unesli čtyři humanitární pracovníky a řidiče z keňského uprchlického tábora Dadaab blízko hranic se Somálskem. Útočníci stříleli na konvoj dvou vozidel, jednomu se podařilo ujet, další ale zajali.Podle policie jsou to občané Norska, Kanady, Filipín a Pákistánu. Řidič byl Keňan, při útoku byl zraněn a později zemřel. Policie pronásleduje auto s unesenými, které směřovalo k somálské hranici.

Keňská policie oznámila, že unesené osoby pracovaly pro Norskou uprchlickou radu, ta už incident potvrdila.Úřady z útoku podezřívají islamisty z milic Šabáb. 

Jde o první únos humanitárních pracovníků od loňského října, kdy Keňa poslala do Somálska své jednotky, aby tady bojovaly s islamisty. Keňa rozmístila své vojáky poté, co ozbrojenci unesli z tábora Dadaab dvě Španělky pracující pro Lékaře bez hranic. Dodnes jsou obě ženy v zajetí. 

Uprchlický tábor Dadaab je asi 100 kilomterů od hranic se Somálskem, je to vůbec největší uprchlický tábor v zemi. Právě z tábora Dadaab už bylo v minulosti uneseno několik humanitárních pracovníků, většina organizací se proto odtud stáhla.

Vydáno pod