Big Brother sleduje občany bedlivěji, varuje Human Rights Watch

Washington - Podle zprávy organizace Human Rights Watch mají bezpečnostní složky států čím dál větší moc, co se týká nahlížení do soukromí občanů. Dovolily jim to protiteroristické zákony přijaté po útocích 11. září 2001. Opatření mají lidi ochránit, organizace ovšem tvrdí, že je politici často zneužívají k osobním cílům.

Třeba Maďarská protiteroristická centrála TEK smí bez povolení soudu každému vstoupit do soukromí, odposlouchávat, kontrolovat poštu i telefonáty. „Maďarská vláda vytvořila TEK v roce 2010 k ochraně země během půlročního předsednictví EU. Po jeho skončení ale TEK nezrušila,“ zaznělo ve zprávě Human Rights Watch.

Maďarsko připomíná režim z Orwellova románu 1984, tvrdí organizace. Premiér Viktor Orbán prosadil zákony, které výrazně omezují svobodu tisku. Ani Evropská unie ho nedonutila, aby je zrušil. „Máme jedinou šanci - ukázat tuhle klec světu, protože když to neuděláme, tak si s námi budou dělat, co se jim zlíbí,“ podotkl ředitel Tilos Rádió Gábor Csabai.

Zpráva Human Rights Watch:

„Tyto zákony přijaté po 11. září představují široké a nebezpečné rozšíření pravomocí států při vyšetřování, zatýkání, zadržování a stíhání jednotlivců na úkor jejich práva na spravedlivý proces.“

Informace o ČR ve zprávě chybí

I v České republice je ale občan pod větším drobnohledem - přibývá bezpečnostních kamer, kontrolují se počítače i výpisy z mobilů. Přesto zpráva Human Rights Watch Česko vůbec nezmiňuje. I když podle ní Velký bratr úřaduje ve většině zemí světa, ve velkých demokraciích i tuhých režimech.

Třeba britská policie za posledních pět let bez jasného důvodu zkontrolovala na ulici přes půl milionu příslušníků menšin. Ani jednoho z nich přitom neobvinila na základě protiteroristického zákona.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)