Má Británie odejít z EU? Cameron referendum nechce

Brusel - Britský premiér David Cameron odmítl uspořádat referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Podle průzkumů je přitom pro odchod z EU stále více Britů a k vypsání referenda vyzývají poslanci Cameronovy Konzervativní strany. Premiér zároveň zdůraznil, že Británie Bruselu žádné nové pravomoci nepředá. Doufá ovšem, že se vztahy jeho země s Bruselem zlepší.

Před nynějším summitem EU vyzvala skupina 100 konzervativních poslanců Camerona, aby přijal zákon zavazující vládu uspořádat referendum o setrvání Británie v EU v příštím funkčním období parlamentu, tedy po roce 2015.

Podle poslance Johna Barona přibývá důvodů pro referendum každým dnem. Autoři dopisu tvrdí, že „vměšování“ EU je odlišné od situace v roce 1973, kdy Britové rozhodovali v referendu o připojení k evropské integraci.

Evropská unie
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDREW GOMBERT

Británie se dalších pravomocí ve prospěch Bruselu vzdávat nehodlá

Dopis také zdůrazňuje, že k členství Británie v EU se nemohl vyjádřit žádný Brit mladší 55 let. „Británie nehodlá předat nové pravomoci Bruselu,“ řekl Cameron, jehož vláda se zavázala uspořádat referendum v případě předání nových pravomocí unii.

Premiér také zpochybnil načasování referenda a zdůraznil, že „Evropa se mění, jak země eurozóny sledují neúprosnou logiku jednotné měny, musí se změnit a ví o tom. Mým úkolem je, aby byla řádně zajištěna naše úloha v EU a náš přístup na jednotný trh.“

Britský premiér David Cameron na tiskové konferenci summitu G20
Zdroj: ČT24

Cameron věří, že se vztahy s Bruselem zlepší

Podle něj „někteří lidé prostě chtějí ven“. Nicméně problémem referenda o vystoupení z unie je, že dává na výběr jen dvě možnosti, buď nechat vše při starém, nebo odejít. „Já si myslím, že většina Britů chce, aby za ně vláda v Evropě bojovala,“ prohlásil. Označil se za „praktického skeptika“, který je ale optimistou, pokud jde o úpravu vztahů s Bruselem.