Assange se policejní výzvě nepodřídí, na stanici nedorazí

Londýn - Spoluzakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange neopustí ekvádorské velvyslanectví v Londýně a nedostaví se na policejní stanici kvůli vydání do Švédska. Oznámila jeho zástupkyně Susan Bennová. Policie uvedla, že pokud se Assange nedostaví, dopustí se dalšího porušení podmínek kauce.

Podle Bennové dostal Assange od svých právníků radu, aby se odmítl podřídit výzvě policie. Nemělo by to však být bráno jako „výraz neúcty“.

Assange hodlá zůstat na ekvádorském velvyslanectví „pod ochranou ekvádorské vlády“ a bude čekat na rozhodnutí o politickém azylu. „Podle mezinárodního i britského práva mají žádosti o azyl přednost před požadavky na vydání,“ tlumočila Assangeovo stanovisko Bennová.

Assangeovi příznivci před soudem
Zdroj: Rex Features/ISIFA

Assange se před dvěma týdny překvapivě uchýlil na velvyslanectví Ekvádoru, kde žádá o politický azyl. Měl být v nejbližších dnech po neúspěšných odvoláních z Británie vyhoštěn do Švédska, kde je vyšetřován kvůli obvinění ze znásilnění.

Čtyřicetiletý Assange obvinění ze sexuálních deliktů odmítá. Jsou prý politicky motivovaná a souvisejí s WikiLeaks. Server v roce 2010 zveřejnil desítky tisíc tajných dokumentů americké diplomacie a armády. Assange také naznačil, že ze Švédska by mohl být pravděpodobněji vydán do USA než Británie.