Mursí složil přísahu - nezvykle místo parlamentu před soudem

Káhira - Nový egyptský prezident Muhammad Mursí složil přísahu před Nejvyšším ústavním soudem a stanul oficiálně v čele země. Původně se tak mělo stát před parlamentem, ten je ale v současné chvíli rozpuštěn. Novopečeného prezidenta zřejmě čeká boj o moc s dosud vládnoucí armádou. Islamista Mursí v druhém kole prezidentských voleb porazil bývalého premiéra Ahmada Šafíka, když získal 51,73 procenta hlasů.

Mursí se stal v pořadí pátým prezidentem země na Nilu. Slavnostně slíbil, že zachová systém republiky, bude respektovat ústavu a zákony a chránit zájmy lidu. „Dnes egyptský lid staví základy nového života, úplné svobody, skutečné demokracie,“ prohlásil Mursí v krátkém projevu.

Poté v projevu na káhirské univerzitě slíbil, že bude učitelem i služebníkem lidu, bude chránit jeho zájmy i národní bezpečnost. Prioritou jeho vlády bude bezpečnost a stabilita země. Mursí řekl, že každý Egypťan, muž i žena, si budou před soudem rovni. 

Muhammad Mursí
Zdroj: ČT24

Mursí zdůraznil, že armáda bude střežit hranice země a Egypt se nebude vměšovat do záležitostí jiných zemí. Nicméně dodal, že Egypt podporuje „legitimní práva“ Palestinců a že chce pracovat na usmíření mezi soupeřícími hnutími Fatah a Hamas. Egypt bude stát „po boku palestinského lidu, aby dosáhl svých legitimních práv a budeme pracovat na uskutečnění palestinského usmíření“. Mursí také vyzval k ukončení násilí v Sýrii a vyjádřil podporu „syrskému lidu“. „Chceme, aby (v Sýrii) přestalo prolévání krve,“ doplnil prezident.

Mursí má nyní okleštěné pravomoci, moc je v rukou armády

Armáda vydala před několika týdny dekret, který nařizoval rozpuštění parlamentu. Pokyn přišel od Nejvyššího ústavního soudu, který rozhodl, že zákon o volbách do dolní komory parlamentu je neplatný, jelikož členům strany bylo dovoleno soutěžit na místech vyhrazených nestraníkům. Prostřednictvím dalšího dekretu pak armáda získala rozsáhlé legislativní pravomoci.

Vojsko Egypt vede od loňska, kdy odstoupil bývalý prezident Husní Mubarak. Po prezidentských volbách by mělo moc předat civilistům. Organizace Human Rights Watch uvedla, že kroky, jež armáda podnikla, naznačují, že k žádnému smysuplnému předání moci do rukou civilní vlády do 30. června nedojde, a zároveň byly vytvořeny podmínky napomáhající porušování lidských práv.

Proti pravomocím generálů v pátek před Mursího projevem na Tahríru demonstrovaly tisíce lidí. Kritizovali rozpuštění parlamentu a žádali, aby se armáda vzdala znovu přisvojených pravomocí.

Nový prezident chce civilní stát

Mursí zvítězil v prezidentských volbách jako kandidát Muslimského bratrstva, které klade důraz na zákony islámu. Je prvním demokraticky zvoleným prezidentem v dějinách Egypta. V centru Káhiry včera složil symbolickou prezidentskou přísahu. V projevu před desetitisíci lidmi se nazval vůdcem „revoluce“ a slíbil, že bude pokračovat revoluce zahájená v loňském roce. Uvedl zároveň, že neexistuje žádná moc nad mocí lidu, a slíbil „civilní“ stát.

Podle Mursího poradce Ahmada Dajfa chce nový prezident jmenovat do funkce jednoho viceprezidenta ženu, druhým viceprezidentem se má stát zástupce menšinové komunity křesťanů. „Bude to poprvé v egyptské historii - nejen té moderní, ale celé -, kdy žena získá tuto funkci,“ prohlásil Dajf.

Vizitka nově zvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího (60):

- Kandidát islamistického Muslimského bratrstva a šéf Strany svobody a spravedlnosti (FJP), kterou bratrstvo loni v dubnu založilo, se v kampani snažil přesvědčit, že je umírněný islamista a také že je symbolem změny (na rozdíl od protivníka, expremiéra Ahmada Šafíka).

- Mursí mnohokrát zopakoval, že hodnoty loňské revoluce dodrží, že nebude nutit ženy nosit šátky a že bude garantovat práva křesťanské menšiny. Ve volbách představil svůj „projekt renesance“, založený na islámských principech.

- Vystudovaný inženýr z USA chce „vyvážené“ vztahy s USA a nevyloučil přehodnocení egyptsko-izraelské mírové smlouvy, pakliže bude Washington blokovat pomoc Egyptu.

- Ve volbách spíše méně charismatický Mursí nahradil jednoho z předáků bratrstva Chajráta Šatira, který byl z voleb vyřazen. Pod Mursího vedením vyhrála FJP jasně parlamentní volby v listopadu 2011 až lednu 2012 se ziskem 46 procent hlasů.

- Rodák z malé vesnice Adua v nilské deltě (narozen 20. srpna 1951) vystudoval inženýrství na Káhirské univerzitě, v roce 1982 získal doktorát na Jižní kalifornské univerzitě v USA. Ve Spojených státech pracoval do roku 1985, poté se vrátil na univerzitu do Egypta.

- Mursí byl dříve členem výkonného výboru bratrstva a v letech 2000-2005 zasedal jako nezávislý v parlamentu. Vězněn byl krátce v letech 2006 a 2011.

- Mursí je ženatý, dvě z jeho pěti dětí mají americké občanství.

- První kolo prezidentských voleb v květnu vyhrál se ziskem 24,8 procenta hlasů.