Oblast západní Číny zasáhlo silné zemětřesení

Peking - Oblast západní Číny poblíž hranic s Kazachstánem zasáhlo dnes ráno místního času silné zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály. Zranění utrpělo nejméně 37 lidí, vesměs turistů. Číslo nemusí být konečné vzhledem k odlehlosti a nepřístupnosti této oblasti. Zřítilo se na 500 domů a v sesuvech půdy je pohřešováno na 120 lidí, uvedl server Earthquake. Katastrofa zasáhla minimálně 22 tisíc lidí.

Zemětřesení mělo epicentrum asi 140 kilometrů jihozápadně od města Š˙-che-c˙ (Shihezi) v autonomní oblasti Sin-ťiang, kde žijí zejména muslimští Ujgurové. Podle americké geologické služby USGS byly otřesy dosti mělké a podle zpřesněných údajů vycházely z oblasti zhruba 18 kilometrů pod zemským povrchem. Takováto zemětřesení bývají podle USGS výrazně patrná i v místech hodně vzdálených od epicentra. 

Podle čínské tiskové agentury většinu zraněných tvoří turisté, ale vzhledem k odlehlosti regionu zatím není známo, zda jsou mezi nimi i návštěvníci ze zahraničí. Do lokality ovšem kvůli úředním restrikcím přijíždějí cizinci jen vzácně. Po zemětřesení následoval sesuv půdy. Otřes také roztrhal silnici, na níž zůstalo v závalu 40 dělníků a dalších 80 osob. Jejich stav zatím není jasný.

Sesuv půdy u Ning-Nanu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Silné otřesy postihly ujgurskou metropoli Urumči

Nová Čína uvedla, že silné otřesy byly cítit asi deset sekund i v hlavním městě ujgurské provincie Urumči, kde na to někteří obyvatelé reagovali kvapnými výběhy z domů na ulici. V oblastech nejblíže epicentru otřesy shazovaly lidi z postelí a způsobily výpadky elektrického proudu. Podle čínské agentury bude kvůli odlehlosti oblasti trvat delší dobu, než budou důkladněji zjištěny oběti a škody. Nicméně téměř 20 tisíc obydlí utrpělo různé škody.

„Je to velmi poklidná, odlehlá a hornatá oblast, která je obydlena velmi řídce. V této chvíli žádné zprávy o obětech a škodách nemáme, ale situaci pozorně sledujeme,“ prohlásil geofyzik USGS Chen Shengzao z Goldenu v americkém státě Colorado.

Počátkem tohoto týdne zasáhlo jihozápadní Čínu zemětřesení o síle 5,5 stupně z hloubky 9,3 kilometru. V jeho důsledku zahynuli nejméně dva lidé a stovka dalších utrpěla zranění. Vůbec nejhorší zemětřesení za několik posledních let se v Číně odehrálo v květnu 2008. Otřesy půdy o síle 7,9 stupně po sobě nechaly téměř 90 tisíc mrtvých nebo pohřešovaných. Dějištěm katastrofy byla provincie S'-čchuan, která je východním sousedem Tibetu.

Vydáno pod