Ženevská jednání o Sýrii skončila shodou na potřebě přechodné vlády

Ženeva - Ministři zahraničí pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a zemí blízkovýchodního regionu se sešli v Ženevě, aby společně hledali způsob, jak ukončit již 16 měsíců trvající násilnosti v Sýrii. Účastníci konference se dnes shodli na potřebě vzniku přechodné vlády, která by v zemi zajistila mír. Nechali nicméně otevřenou možnost, aby v kabinetu zasedli činitelé dosavadního režimu prezidenta Bašára Asada společně s představiteli opozice. Pro opoziční předáky byl ovšem takový model dosud zcela nepřijatelný. I dnes v Sýrii pokračovaly násilnosti a vyžádaly si životy 82 lidí.

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí

„Zkušení diplomaté a politici chápou naši pozici. Shodli jsme se, že budeme hledat řešení, které nás posune dál na základě návrhu sepsaného vyslancem Kofi Annanem. Je ale jen na Syřanech, aby si určili, jaký jejich stát bude a kdo mu bude vládnout.“

„Je na syrském lidu, aby dospěl k politické dohodě,“ řekl dnes podle agentury AP zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Kofi Annan. Annanův plán spíše předpokládal Asadův odchod z čela země, ale Rusko jednoznačně odmítlo podpořit takový požadavek. Ponechána byla tak možnost i pro Asada, aby setrval u moci a na politické změny dohlížel.

Účastníci konference se také dohodli, že Sýrie potřebuje ústavní reformy a svobodné a spravedlivé volby. Politická transformace v Sýrii má být nezvratná a má se opírat o pevný harmonogram. Annan v této souvislosti vyslovil naději, že „reálných výsledků“ bude dosaženo během jednoho roku. „Nyní nastává tvrdá práce. Musíme spolupracovat na tom, abychom prosadili to, na čem jsme se dohodli,“ prohlásil Annan.

Podle Clintonové dohoda „dláždí cestu“ pro vznik „post-asadovské vlády jednoty“

Podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové má Asad jasně pochopit, že jeho dny u moci jsou sečteny. Clintonová také řekla, že ihned zahájí práci na nové rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která bude předvídat „reálné a jasné následky, včetně sankcí“ pro případ, že se syrský režim ženevské dohodě nepodřídí.

Sýrie potřebuje ústavní reformy

Účastníci konference se také dohodli, že Sýrie potřebuje ústavní reformy a svobodné a spravedlivé volby. Politická transformace v Sýrii má být nezvratná a má se opírat o pevný harmonogram. Annan v této souvislosti vyslovil naději, že „reálných výsledků“ bude dosaženo během jednoho roku.

Jednání ve stínu americko-ruských sporů

Rusko před dnešním rokováním uvedlo, že existuje „velmi dobrá šance“ nalézt společnou půdu. Američtí činitelé ale přiznávají, že mezi Washingtonem a Moskvou stále existují oblasti „problémů a rozporů“. Rusko pokládá Sýrii za svého nejbližšího blízkovýchodního spojence a společně s Čínou opakovaně blokovalo rezoluce RB OSN týkající se Sýrie.

Na jednání nebyli pozváni zástupci Sýrie, ani silných regionálních mocností, Saúdské Arábie a Íránu. Sporné je také to, zda jakékoli dohody lze dosáhnout bez souhlasu Číny, napsal zpravodajský server BBC News.

Hillary Clintonová, ministryně zahraničí USA:

„Je to plán, který si budou koordinovat sami Syřané, ale my jsme přesvědčeni, že splňuje všechny mezinárodní standardy lidských práv, správného vládnutí a zákonnosti. Bude teď záležet na tom, jak se k tomu lidé v Sýrii postaví.“

Zástupce Asadova režimu ale na schůzku do Ženevy nikdo nepozval, rozhodující slovo mají Spojené státy a Rusko. To doposud bezvýhradně podporovalo stávající režim, teď svůj postoj začíná měnit. „Máme výbornou šanci najít společnou řeč, abychom mohli dále mobilizovat všechny důležité hráče k přijetí mírového plánu všemi stranami syrského konfliktu,“ říká ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Podle agentury Interfax má Rusko v plánu zorganizovat další konferenci v Moskvě, jíž by se zúčastnili rovněž syrští zástupci. Britský ministr zahraničí William Hague před začátkem dnešní ženevské schůzky vyzval Rusko a Čínu, aby se domluvily se západními velmocemi na plánu politické přeměny Sýrie. Upozornil zároveň, že rozhovory budou velmi nesnadné. „Mezinárodní společenství má příležitost být silnější a jednat rozhodněji, ale to můžeme učinit pouze se souhlasem Ruska a Číny,“ řekl Hague. Na konferenci pak podle agentury Reuters prohlásil, že politickou transformaci v Sýrii nemůže vést dosavadní prezident Bašár Asad ani nikdo z jeho nejbližších spolupracovníků.

Syrský prezident Asad před dnešní schůzkou v Ženevě oznámil, že nepřijme žádné řešení, jež by jeho zemi bylo vnuceno zvenčí. Íránské televizní stanici řekl, že se jedná o „vnitřní záležitost“, která „nemá s cizími zeměmi nic společného“, a dodal, že jakýkoli zahraniční nátlak nepřiměje jeho vládu změnit politiku týkající se vnitřní bezpečnosti.

Násilí v zemi trvá a nadále proti sobě útočí syrská armáda a povstalci. Situace je nepřehledná a už i OSN mluví o regulérní občanské válce, jež si za 16 měsíců vyžádala na 16 tisíc obětí. Granát vyslaný do davu smutečních hostů na předměstí Damašku dnes zabil 30 civilistů. Během dneška bylo v Sýrii při násilnostech zabito už 82 lidí. Nově teď roste napětí i na hranici s Tureckem, kde Syřané rozmístili 170 tanků. Turecká armáda po sestřelení své stíhačky zase zabezpečila hranice protileteckou obranou.