Bouře v okolí Washingtonu: Devět mrtvých a přes tři miliony lidí bez proudu

Washington - Po vlně veder zasáhly v pátek Washington a východní oblasti Spojených států mohutné bouře. Vítr dosahoval rychlosti bezmála 130 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle orkánu. Lámal stromy a strhával dráty elektrického napětí. V důsledku bouře přišlo devět lidí o život. Podle úřadů jsou bez proudu 3,4 milionu lidí. CNN původně informovala o čtyřech milionech lidí bez elektřiny.

Noční bouře udeřila v devíti východních státech. Šest osob zabily padající stromy jenom ve státě Virginia včetně 90leté ženy v jejím domě ve Springfieldu. Dva bratrance ve věku dva a sedm let usmrtil strom při stanování v New Jersey. Další muž zahynul ve státě Maryland, když strom spadl na jeho automobil. Obětí je tak celkem nejméně devět, televize Fox News hovoří neoficiálně o deseti obětech.

Kvůli silnému dešti byly washingtonské ulice pokryty zlámanými větvemi stromů, když se rychle postupující bouře, která se vytvořila ve čtvrtek po velmi horkém dni na americkém Středozápadě, dostala v pátek večer nad Washington a jeho předměstí. Výpadky proudu postihly i několik stanic washingtonského metra. 

K síle živlu přispěly vysoké teploty, které v uplynulém období opakovaně vytvářely nové rekordy. Také v pátek padla teplotní maxima pro červen ve Washingtonu, v Atlantě a v Louisville: Ve všech třech městech se rtuť teploměrů vyšplhala přinejmenším na 40 stupňů Celsia. Statisíce lidí tak přišly o komfort klimatizace, kterou nemohou v největších vedrech zapnout.

Vydáno pod