Radikálové zničili mauzolea v Timbuktu, kvůli seznamu UNESCO

Bamako - Islámští radikálové zničili v malijském Timbuktu tři historicky cenná mauzolea. Podle svědků chtějí poškodit i zbylých 13. Organizace OSN UNESCO přitom Timbuktu právě tento týden zařadila na seznam ohrožených kulturních památek. O opatření požádala sama vláda kvůli neustávajícím střetům mezi islamisty napojenými na al-Kaidu a Tuarégy.

„(Radikálové) už kompletně zničili mauzoleum Sidi Mahmuda Bena Amara a dvě další. Prohlásili, že během dne budou pokračovat a zničí všech 16 (mauzoleí),“ uvedl novinář z Mali Yeya Tandina.

„Jsou ozbrojení a obklopili všechny hrobky nákladními dodávkami. Obyvatelé jenom bezmocně přihlížejí,“ dodal. „Zdá se, že je to přímá reakce na rozhodnutí UNESCO,“ potvrdil útok místní poslanec Sandy Haidara.

UNESCO tento čtvrtek zařadilo Timbuktu kvůli pokračujícím střetům na seznam ohrožených památek. Starobylé obchodní město leží na okraji saharské pouště a je známé díky různorodým architektonicky cenným stavbám, které byly postaveny především za pomoci bahna a dřeva.

Islamisté s vazbami na teroristickou síť al-Káida a separatisté z kmene Tuarégů využili březnového vojenského puče v Mali a vytlačili vládní vojska ze severu země. Separatisté pak 6. dubna na severu vyhlásili nezávislý stát Azavad. Svět jeho samostatnost neuznal.