Lidem z Hongkongu vadí přistěhovalci z pevniny

Hongkong  - Hongkong se před 15 lety vrátil pod správu Číny. Asijskému tygrovi i přesto zůstaly ekonomické, politické i náboženské svobody, a právě proto sem z komunistické části země proudí desetitisíce lidí. Obyvatelům Hongkongu to vadí a výročí provázejí demonstrace.

Rodiče z Hongkongu protestují zejména proti přílivu matek z pevninské Číny. Tyto ženy tady totiž chtějí rodit, aby jejich děti dostaly hongkongské pasy. Za posledních deset let stoupl počet čínských rodiček v Hongkongu o 500 procent. Vloni zde přišlo na svět 44 tisíc čínských dětí, ovšem porodnic je pořád stejně. 

Bill Chan, primář pediatrie, United Christian's Hospital

„Frustrované byly vloni hlavně zdravotní sestry, protože nemohou nabídnout pro novorozence nejlepší péči. Proto jsme vytvořili zájmovou skupinu, abychom informovali veřejnost a vládu, že stojíme před velkým problémem. A to je pouze zdravotnictví. Co jesle, školy, bydlení?“

Čínské agentury, které porody v Hongkongu zprostředkovávají, si účtují statisíce korun. Číňanky si ale často pobyt v soukromé porodnici nemohou dovolit, a tak se měsíce skrývají v ubytovnách. Pak přijíždějí neohlášeně rodit na pohotovost, kde je personál nesmí odmítnout. 

Hongkongské protesty
Zdroj: ČT24

V dubnu však vláda v Hongkongu oznámila, že pracuje na zákonu, který dovolí ve městě rodit pouze Číňankám, jejichž manžel odtud pochází. Vláda dodala, že se letos pokusí snížit počet čínských rodiček o sedm procent přísnějšími hraničními kontrolami.

Obyvatelé Hongkongu nemají Číňany z pevniny příliš v lásce

Krize v porodnicích ovšem není to jediné, co obyvatelům Hongkongu vadí. Letos se na internetu objevilo video, které přirovnává Číňany ke kobylkám a kritizuje jejich chování.  Například je obviňuje z močení na veřejnosti, lhaní a podvádění nebo předbíhání ve frontách. 

Hongkong přitom Číňany potřebuje. Každý rok jich sem přijede 30 milionů a do pokladny města přispějí miliardami dolarů. Před obchodem s luxusním zbožím se často musí vystát fronty. „Měli bychom se k sobě chovat dobře, nerozdělovat se do táborů. Jsme přece všichni Číňané,“ míní čínský turista. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Nedávný výzkum veřejného mínění ale ukázal, že počet obyvatel Hongkongu, kteří se cítí být Číňany, rok od roku klesá. Vloni to byla už jen třetina. „Myslím si, že důvodem těchto výkyvů je hlavně to, co se děje v Číně. Obyvatelé Hongkongu si velmi váží svobody a respektování zákonů,“ vysvětluje Robert Chung z Hongkongské univerzity.