Známý lobbista Mensdorff-Pouilly podezřelý z dalšího uplácení

Vídeň - Rakouský lobbista Alfons Mensdorff-Pouilly čelí dalším obviněním z korumpování. Ve vzduchu jsou podle rakouského zpravodajského magazínu Profil mimo jiné podezření, že v Maďarsku uplácel jménem výrobce zdravotnických pomůcek Dräger a že v Rakousku lobboval za nákup vrtulníků od společnosti Eurocopter. Mensdorff-Pouilly už byl v minulosti podezříván z korupce při uzavírání smluv na stíhačky Jas-39 Gripen od BAE Systems v Česku a v Maďarsku.

Mensdorff-Pouilly v Maďarsku údajně uplácel z pověření německé firmy Dräger, která vyrábí roušky proti chřipce. Na její výplatní listině byl údajně v roce 2006, tedy v době, kdy jeho manželka Maria Rauchová-Kallatová byla rakouskou ministryní zdravotnictví a firma Dräger dostala zakázku na dodání milionů protichřipkových roušek.

Ovšem Rauchová-Kallatová obvinění popřela a magazín zažalovala. Obchodní řetězce Rewe a Spar pak odmítly její tvrzení, že ministerstvo pouze „iniciovalo“ rozhovory mezi maloobchodem a dodavatelskými firmami Dräger a 3M.

Zato v Maďarsku prý Mensdorff-Pouilly zajišťoval úplatky v „milionových částkách“, aby firma Dräger získala zakázku ve výši 24 milionů eur (přes 618 milionů korun) na narkotická zařízení do maďarských nemocnic. Podle Profilu poslala firma Dräger v letech 2006 až 2009 na účet Mensdorffovy budapešťské firmy MPA 3,1 milionu eur.

Budapešť
Zdroj: ČT24/wikipedie.cz

Lobbista údajně zajistil i dodávku vrtulníků pro rakouské ministerstvo

Kontroverzní Mensdorff-Pouilly údajně lobboval také pro firmu Eurocopter, která získala zakázku na dodávku vrtulníků pro rakouské ministerstvo vnitra. To zdůrazňuje, že při vypisování výběrového řízení nepochybilo. Podle profilu rakouské ministerstvo 7. září 2006 vypsalo výběrové řízení na nové vrtulníky pro leteckou službu policie. Téhož roku 21. prosince došlo na účet Mensdorffovy vídeňské obchodní společnosti MPA 137 957 eur (přes 3,5 milionu korun). Zadavatelem transakce byla firma Eurocopter Deutschland, dceřiná společnost zbrojního koncernu EADS. Lobbistův právník však tvrdí, že to nijak nesouvisí se zakázkami v Rakousku.

Rakouské ministerstvo si v září 2007 skutečně pořídilo osm vrtulníků EC135 od Eurocopteru za 48 milionů eur. O zakázku se ucházely jen tři firmy a pouze Eurocopter se podle mluvčího ministerstva nakonec přihlásil s vážnou nabídkou.

Alfons Mensdorff-Pouilly
Zdroj: ČT24

Minulý týden byl rakouský zbrojní lobbista obviněn z praní špinavých peněz, z falešné výpovědi a z předložení zfalšovaného důkazu. V letech 2000 až 2008 prý získal celkem 12,6 milionů eur, které byly díky falešným smlouvám vyvedeny z britského zbrojního koncernu BAE Systems. Peníze prý byly použity na úplatky pro lidi, kteří ve střední a východní Evropě měli vliv na zbrojní zakázky.