Syrská opozice: Dohoda z Ženevy dává Asadově vládě čas dál zabíjet

Bejrút - Syrské opoziční Místní koordinační výbory (LCC) kritizují sobotní dohodu z mezinárodní konference ministrů zahraničí pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a zemí blízkovýchodního regionu v Ženevě. Dohoda o potřebných syrských reformách jen dává režimu prezidenta Bašára Asada čas dál zabíjet, odsoudily výbory ženevské jednání.

„Mezinárodní společenství opět jednou selhalo při pokusu přijmout společný postoj k zastavení zločinů Asadova režimu vůči revoltujícímu syrskému lidu,“ prohlásily výbory. Dohoda přijatá na ženevské konferenci „není ničím jiným než jen další variantou, jež se (od předchozích) liší jen formou a požadavky ruských představitelů, kteří jsou spojenci Asadova režimu a kryjí ho politicky i vojensky před mezinárodním tlakem“, dodala LCC.

Adib Šisakly, člen Syrské národní rady

„Jakékoli vyjednávání s prezidentem Asadem je nepřijatelné. A plán Kofiho Annana ani nezmiňuje, že by měl odejít. Je to pro nás nepřijatelné.“

Dle slov syrské opozice ženevský dokument „obsahuje obskurní slovní obraty, které představují novou příležitost pro režim Asadových gangů hrát na čas a potlačit i umlčet lidové povstání násilím a masakry“.

Podle Francie povede dohoda o Sýrii k Asadově odstoupení

Podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse povede dohoda v Sýrii k tomu, že syrský prezident Bašár Asad bude nucen odstoupit z funkce. „Text (dohody) konkrétně stanoví, že tam (v Sýrii) bude prozatímní vláda se všemi pravomocemi. Nebude tam Bašár Asad, protože tam budou lidé, o nichž bude uzavřena vzájemná dohoda,“ prohlásil dnes Fabius ve francouzské televizi TF1.

„Opozice s ním nebude nikdy souhlasit, takže to mezi řádky signalizuje, že Asad musí odejít a že je s ním konec,“ dodal francouzský ministr. Fabius také řekl, že pokud ženevská dohoda nebude k ukončení krize v Sýrii stačit, obrátí se Francie na Radu bezpečnosti OSN. Ta by podle ministra měla využít kapitoly VII Charty OSN, která umožňuje nejrůznější sankce až po vojenskou intervenci, aby dohoda byla lépe vymahatelná.

Na dohodě se odráží, jak složité ji bylo vůbec vyjednat. Proti západu se totiž postavilo Rusko a Čína jako stálí členové Rady bezpečnosti, kteří už dvakrát vetovali navrhované sankce a kteří právě za Asadem na rozdíl od jiných stojí. 

Hillary Clintonová, americká ministryně zahraničí

„Asad stále musí odejít. Vzhledem k tomu, že má na rukou krev, nikdy nebude mít všeobecnou podporu.“

„Není to v souladu s ústavou OSN o nevměšování se do domácí politiky suverénních států ani v souladu s dokumentem, který jsme přijali - tady že osud země by měli rozhodovat sami Syřani,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Účastníci konference se shodli na potřebě vzniku přechodné vlády

Účastníci ženevské konference o pokračujícím násilí v Sýrii se v sobotu shodli na potřebě vzniku přechodné syrské vlády, která by zemi zajistila mír. Připustili přitom, že by v kabinetu s představiteli opozice zasedli i činitelé Asadova režimu, což je ovšem model, který byl pro opoziční předáky již dříve nepřijatelný.

Kofi Annan a Bašár Asad
Zdroj: ISIFA/EPA/SANA

Syrská vláda zatím na dohodu oficiálně nereagovala. Spojené národy se ale rozhodly preventivně připravit rezoluci s novými sankcemi pro případ, že režim nebude dohodu respektovat.

I v sobotu v Sýrii pokračovaly násilnosti. Granát na předměstí Damašku zabil 30 civilistů a celkem bylo podle dostupných údajů při násilí v Sýrii zabito 82 lidí.

Vydáno pod