Vědci umí vyrobit speciální baterie z virů

Berkeley - Viry si většina lidí spojuje pouze s chřipkou nebo řadou dalších onemocnění. Vědci si s nimi ale teď trochu pohráli, v budoucnu by nám tak viry mohly přinést více užitku než škody. Na katedře energetiky v americkém Berkeley sestavili zařízení, které dokáže nabíjet mobilní telefon procházením se po pokoji. Speciální baterii z geneticky upravených virů totiž umístili do podrážek od bot.

Speciální viry M13 mají schopnost spontánního seskupení do nanovláken. Jsou schopné se množit po milionech během několika hodin, ale napadají pouze bakterie, pro člověka jsou naprosto neškodné. A navíc, jsou velmi snadno geneticky upravitelné. „Když stisknete proužek s viry, dipólové momenty v nich změní své uspořádání a změna rozložení náboje způsobí, že vznikne elektrický náboj,“ podotkl Byung Yang Lee, vědecký pracovník z Národní laboratoře Lawrence Berkeley.

„Toto je první piezoelektrický nanogenerátor založený na virech. Skládá se z tenkého nánosu virů a dvou elektrod, které jsou spojeny s jeho vrchní a spodní částí. Ty jsou napojeny na LCD panel. Když celé zařízení kdekoliv stiskneme a uvolníme, zapne a vypne elektřinu. Viděli jste, že se na displeji objevila jednička,“ vysvětlil výzkumný pracovník z laboratoře Seung-Wuk Lee. Zatím jde samozřejmě pouze o pokus a demonstraci toho, že celá teorie vědeckého týmu skutečně funguje. Ale i z něj je už jasné, že nový generátor má před sebou opravdu široké pole využití.

V budoucnu by se generátor mohl implantovat do lidské tkáně

„Věříme, že v blízké budoucnosti se nám podaří vyvinout osobní generátory elektřiny, které veškerý náš každodenní pohyb, jako je chůze, kondiční běh nebo psaní na stroji díky tomuto generátoru přemění na elektrickou energii. Představte si, že bychom tento film zabudovali do vašich bot a připojili třeba k mobilnímu telefonu nebo MP3 přehrávači,“ řekl Seung-Wuk Lee. To, že jsou použité viry pro člověka neškodné, navíc podle doktora Leeho nabízí skvělé možnosti i pro využití v medicíně. Zatím se totiž většina implantátů v lidském těle musela buď spoléhat na zdroj energie zvenčí, nebo musel nositel podstupovat pravidelné operace kvůli výměně baterií.

Zatím generátor vytváří proud srovnatelný asi jen se čtvrtinou napětí, které poskytuje běžná mikrotužková baterie. Výzkumný tým se ale prý nespokojí s počátečním úspěchem a plánuje vylepšení, která by jejich nano-generátor několikanásobně zefektivnila. „Veškerý materiál je biokompatibilní, takže v budoucnu bychom ho mohli implantovat přímo do lidské tkáně a k výrobě elektřiny používat třeba pohyb srdce. Kardiostimulátory a další zařízení by pak byly zcela nezávislé na bateriích,“ dodal Seung-Wuk Lee.

Pokud se jim generátor skutečně podaří vylepšit natolik, jak slibují, a jeho výroba bude natolik levná, aby se masově rozšířil, je možné, že v budoucnu už nás vybité telefony, tablety ani MP3 přehrávače rozhodně nezaskočí. K jejich dobití nám pak postačí třeba jen krátká vycházka.

Viry a věda (zdroj: ČT24)