Šéf kontrarozvědky končí kvůli vyšetřování kebabových vražd

Berlín - Šéf německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Heinz Fromm skončí na vlastní žádost na konci července ve funkci. Odchod hlavy německé kontrarozvědky může souviset s chybami při vyšetřování činnosti neonacistické skupiny ze Zwickau - tzv. kebabových vražd. Ta v letech 2000 až 2007 zavraždila devět přistěhovalců a jednu policistku. Pachatelé byli dopadeni až na konci loňského roku.

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich vyhověl žádosti třiašedesátiletého Fromma, který stál v čele úřadu od června 2000. Jméno nového šéfa kontrarozvědky zatím nezveřejnil. Odstoupení Fromma přivítali zástupci opozičních stran, kteří se ale zároveň nechali slyšet, že rezignací nezmizí problémy jeho úřadu.

Frommův úřad se stal kvůli neschopnosti odhalit zločiny pravicových radikálů terčem vlny kritiky. Poslední kapkou bylo, když vyšlo najevo, že tajná služba loni skartovala záznamy o neonacistech. A to jen několik hodin před tím, než měla dokumenty předat vyšetřovatelům. Fromm o zničení dokumentů nevěděl. Incident ale zvýšil podezření, že někteří neonacisté byli placenými agenty.

Wolfgang Wieland, poslanec za Stranu zelených:

„Jestliže data nejsou kompletní, jestliže některé dokumenty byly zničeny, kdo nám pak může zaručit, že nikdo z tria ze Zwickau nebyl ve skutečnosti vládním informátorem?“

Heinz Fromm, šéf německé kotrarozvědky:

„Co je mi známo, jde o případ, který v mém úřadě nemá obdoby. Důsledkem je zásadní ztráta důvěry a vážné poškození pověsti celé organizace.“

Tříčlenné Národně socialistické podzemí ze saského Zwickau bylo odhaleno loni v listopadu. Dva radikálové se ještě před zatčením zabili. Třetí členka buňky nechala vybuchnout byt, ale pak se sama přihlásila na policii. Využívá ovšem svého práva nevypovídat. Skupina měla kromě deseti vražd na svědomí také dva pumové útoky a vyloupila 14 bank.

Šéf německé kontrarozvědky končí (zdroj: ČT24)