Premiéři Itálie a Španělska žádali o setkání diplomatů s Tymošenkovou

Kyjev – Premiéři Itálie a Španělska se obrátili na ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, aby umožnil setkání jejich diplomatů s vězněnou expremiérkou Julijí Tymošenkovou. Janukovyčovi adresovali dopis se společnou žádostí. Mario Monti a Mariano Rajoy se v neděli v Kyjevě zúčastnili finálového utkání evropského fotbalového šampionátu. Žádné zprávy o jejich jednání s Janukovyčem se ale v kyjevském tisku neobjevily.

„Dali jsme pokyn našim velvyslancům v Kyjevě, aby si vyžádali povolení k návštěvě paní Tymošenkové. Doufáme, že se návštěva v brzké době uskuteční,“ uvedli premiéři v dopise, který byl v neděli předán Janukovyčově kanceláři.

„Vyjadřujeme zároveň naději v pozitivní výsledek soudní věci bývalé premiérky Tymošenkové a dalších členů předchozí vlády, jak to žádá mezinárodní společenství. Bylo by to v souladu se zásadou svrchovanosti práva a s demokratickými hodnotami, které by měly sjednocovat evropské národy,“ stojí v dopise.

Tymošenkovou, která si v Charkově odpykává sedmiletý trest za překročení pravomocí, už v minulosti několik zahraničních hostů navštívilo. Byli mezi nimi poslanci Evropského parlamentu včetně jeho bývalého předsedy Pata Coxe či někdejší polský prezident Aleksander Kwaśniewski. Stálý představitel Evropské unie v Kyjevě José Manuel Pinto Teixeira ale nedávno povolení k návštěvě Tymošenkové nedostal.

Vydáno pod