López Obrador těžce nese prohru, hrozí napadením výsledků

Mexiko - Levicový kandidát Andrés Manuel López Obrador označil výsledek prezidentských voleb v Mexiku, v nichž byl poražen, za podvodný. Varoval, že pokud bude výsledek voleb „plný nesrovnalostí“ potvrzen, jeho tábor ho formálně napadne. Podle předběžných výsledků zvítězil kandidát centristické Institucionální revoluční strany (PRI) Enrique Peňa Nieto.

Podle výsledků získal Peňa Nieto asi 38,1 procent hlasů, zatímco López Obrador, který kandidoval za koalici v čele se Stranou demokratické revoluce (PRD), asi 31,7 procenta. „Nemůžeme přijmout tento podvodný výsledek,“ uvedl López Obrador. V pondělí proti vítězství Peňi Nieta v přepychové čtvrti v hlavním městě Mexiku demonstrovalo asi 25 tisíc mladých lidí.

Když López Obrador před šesti lety těsně prohrál s nyní končícím prezidentem Felipem Calderónem, výsledky zpochybnil a zahájil měsíce trvající protesty kvůli údajným podvodům. Také v posledních týdnech tvrdil, že předvolební kampaň byla poznamenána nekalými praktikami a vzbudil obavy, že opět vyvolá demonstrace.