Výzkumníci se při konstrukci robotů inspirovali termity

Cambridge (Massachusetts) – Na Harvardu spojili technologii s přírodou. Začali tu s vývojem robotů-konstruktérů pro vesmírné programy a inspirovali se u nejpovolanějších a nejzavedenějších stavitelů na naší planetě - u termitů. Pro majitele dřevostaveb jsou tito miniaturní žrouti noční můrou. Jenže pokud zrovna nerozežírají zeď, krovy nebo terasu, pak nic nebrání obdivovat jejich neuvěřitelné konstruktérské schopnosti.

„Termiti jsou nejúžasnější architekti na světě. Je to hmyz, jehož rozměry se měří na milimetry a budují desetimetrové věže,“ podotkl výzkumník z Wyssova institutu při Harvardově univerzitě Justin Werfel. Werfela termiti nadchli natolik, že se za nimi i se svou kolegyní vydal do Jižní Afriky. Tam měli možnost sledovat, jak miliony termitů v dokonalé souhře budují z bahna věže desetitisíckrát větší, než jsou sami drobní stavitelé.

Milimetroví termiti staví metrové věže

Petersenová ani Werfel přitom nejsou biologové, ale konstruktéři. Studium termitů je pro ně inspirací při vývoji nové generace autonomních robotů stavitelů a údržbářů. První prototypy už ostatně spatřily světlo světa. A Justin Werfel doufá, že roboti inspirovaní termity jednou změní tvář moderního stavitelství. „Když jsem jela do Afriky a sledovala je, jak pracují s materiálem, tak konstruktér ve mně prostě žasnul. Je skvělé, jak vytváří super pevné a zároveň promyšlené stavby,“ řekla výzkumnice Kirstin Petersenová.

Robůtci i jejich konstruktéři mají před sebou samozřejmě ještě dlouhou cestu. Tým vývojářů právě pracuje na softwaru, který umožní, aby jednotlivé stroje při sestavování složitých staveb bez problémů spolupracovaly - přesně tak, jak tomu byli svědky u afrických termitích kolonií. „Pokud chcete mít dům postavený za tři týdny, pak si najměte lidský stavební tým. Ale když chcete stavět něco na Marsu, kde je práce pro člověka o něco složitější, pak jsou pro vás tihle roboti úplně ideální,“ dodala Petersenová.

Termité jako vzor pro roboty (zdroj: ČT24)

S úsměvem dodávají, že jednou, až jim skuteční termiti prohlodají jejich dřevěný dům, to možná budou právě roboti zkonstruovaní podle jejich vzoru, kteří ho zase dají do pořádku. I když se o to možná postarají jiní. V laboratořích po celém světě jim už totiž vzniká hned několik konkurentů. Například ve Švýcarsku se rozhodli miniaturní stavitele dokonce naučit létat. A i tady se snaží zajistit, aby robůtci při práci spolupracovali. Šestimetrovou věž z pěnových cihel tak roboti dokáží sestavit během několika málo minut.