Kydlíček: Hodnota Timbuktu ničeného islamisty je nevyčíslitelná

Bamako - Město Timbuktu v Mali je stále ohroženo islamisty, kteří pokračují v ničení sakrálních staveb. Vylomili posvátné dveře mešity z 15. století a o víkendu zdemolovali sedm ze šestnácti hrobek svatých mužů súfismu, mystické formy islámu. Podle ministra zahraničí Sadia Lamineho Sowa Mali učiní vše, co bude v jeho silách, pro nápravu situace. Sow v projevu označil ničící ozbrojence z organizace Ansar Dine (Ochránci víry) napojené na teroristickou síť al-Káida za „teroristy“. Město, které bývalo jednou z důležitých zastávek transsaharského obchodu, má nevyčíslitelnou hodnotu. V dobrém stavu zůstalo od středověku a v jeho prostorách jsou uchovány rukopisy nezměrné hodnoty týkající se islámského práva i vědecké oblasti.

Na politickém řešení situace se „pracuje“

„Všechno, co může pomoci znovudobýt zabrané území, ochotně přijmeme, když se tyto aktivity uskuteční ve shodě s našimi představami,“ dodal ministr Sow podle serveru news24.com. V žádném případě však prý nechce diskutovat o vojenské intervenci. Alžírský ministr pro Maghreb a africké záležitosti Abdelkader Misáhil uvedl, že společně pracují na politickém řešení situace, které je podle obou zemí stále možné, a optimisticky dodal, že jsou na dobré cestě. „Jsou to oni, kdo znásilňují ženy, drancují banky a organizují ničení (památek),“ řekl podle serveru news24.com Sow. Činy radikálních islamistů označil za zločiny proti lidskosti, které by podle něj neměly zůstat nepotrestány.

Situace v Mali je v současné době nepřehledná. Strategická centra, mezi něž patří i Timbuktu, se snaží ovládnout různé skupiny. „Jedna ze skupin prosazuje zavedení islámského práva šaría a zároveň dochází k ničení hrobek svatých mužů,“ podotkl afrikanista Jukub Kydlíček z Katedry historických a antropologických věd Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. 

V malijském městě Timbuktu došlo na přelomu června a července roku 2012 také k demolici nejméně dvou hliněných svatyní zapsaných na seznamu UNESCO.
Zdroj: Jordi Cami/ISIFA/Getty Images

Aktéři, kteří se podílejí na destrukci staveb, mají podle Kydlíčka zcela jinou představu o tom, jaký islám by měl v Mali být. Hrobky svatých mužů jsou přitom specifické pro severní a západní Afriku. „Na těchto hrobech se stavěly často mešity či jiné honosnější stavby,“ podotkl afrikanista. 

Afrikanista Jakub Kydlíček:

„Timbuktu je ojedinělou ukázkou saharské islámské architektury. Timbuktu bylo střediskem islámské vzdělanosti, nachází se tam proto řada velmi vzácných rukopisů, které se týkají islámského práva nebo i vědeckých disciplín. I tyto manuskripty jsou destruktivními snahami islamistů ohroženy.“

Radikálové ale tvrdí, že místní zvyky jsou v rozporu s islámem. „Korporace místních zvyklostí do islámu bylo ale něco v průběhu dějin přirozeného. Kromě toho, že docházelo k islamizaci místního obyvatelstva, tak docházelo rovněž k afrikanizaci islámu,“ poznamenal Kydlíček. 

Timbuktu
Zdroj: ČT24

Hodnota ničených památek v Timbuktu je přitom nevyčíslitelná. Místo, kde se město nachází, bylo jednou z posledních zastávek transsaharského obchodu a vzkvétalo už ve středověku. „Z doby mezi 14. až 17. stoletím se stavby zachovaly poměrně dobře zakonzervované,“ dodal Kydlíček.

Jakub Kydlíček o situaci v Mali (zdroj: ČT24)