Bombové útoky v Iráku zabily několik desítek lidí

Bagdád - Nejméně 47 mrtvých a téměř 120 zraněných si vyžádala série výbuchů v Iráku. Největší hlásí město Diváníja. Bomba nastražená v autě tam zabila 25 lidí. V Karbale zemřeli při útoku na šíitské poutníky čtyři lidé, další tři pak ve městě Tadží, kde je vojenská základna.

Tři irácká města zasáhla série bombových útoků, při nichž byly zabity a zraněny desítky lidí. Bomba nastražená ve vozidle ve městě Diváníja, které se nachází 130 km jižně od Bagdádu, zabila nejméně 40 lidí a dalších 75 zranila. Útočníci si vybrali místo poblíž mešity, v níž se shromažďují šíité před cestou do posvátné Karbaly, kde chtějí slavit narození jednoho ze šíitských imámů Mahdího. Policie v části Díváníje vyhlásila zákaz vycházení a uzavřela vjezdy do města. Pátrá se po dalších výbušninách.

Další násilí je hlášeno z Karbaly v centrální části země, kde explodovaly dvě bomby zamaskované u krajnice. Útok byl také namířen proti šíistským poutníkům. Zahynuly při něm čtyři osoby a 21 lidí bylo zraněno.

Následky útoku v Iráku
Zdroj: ČT24

Třetí útok se odehrál ve městě Tadží, kde se nachází vojenská základna. Podle agentury AP zde zemřely 3 osoby, mezi nimiž byl i jeden policista, a na 15 jich bylo zraněno.

V posledních týdnech počet podobných útoků v Iráku narůstá. Červenec byl nejkrvavějším měsícem od prosince 2011, kdy zemi opustily americké jednotky.