Alpy připravily o život šest lidí - včetně jedné Češky

Kaprun - V rakouských Alpách zahynula v pondělí večer Češka při zlézání hory nedaleko Kaprunu. Další Čech, který se na vrchol hory Großes Wiesbachhorn snažil dostat s ní, se těžce zranil a je v nemocnici v Zell am See. Jedná se zřejmě o manžele, kteří uklouzli na sněhovém poli a zřítili se. Dalších pět lidí zemřelo v Aplách na švýcarsko-italském pomezí.

Podle záchranářů oba dobře vybavení alpinisté během výstupu na vrchol ve výšce 3 564 metrů nad mořem uklouzli na sněhovém poli a zřítili se. Těžce zraněnému muži se podařilo kolem 20:00 přivolat pomoc. Kvůli špatnému počasí se k němu však nedostal vrtulník a trvalo dalších několik hodin, než na místo dorazila skupina třinácti záchranářů s lékařem.

Žena už ale v té době byla po smrti. Muž byl pravděpodobně manželem zesnulé. Záchranáři se jej kvůli jeho zraněním rozhodli nechat přes noc na horské chatě v blízkosti neštěstí a stabilizovat jeho stav. Do nemocnice v Zell am See jej dopravil vrtulník až dnes brzy ráno.

Alpy braly životy turistům i ve Švýcarsku; při sestupu z vrcholu Lagginhornu (4010 metrů nad mořem) u švýcarsko-italských hranic se kolem poledne zřítila ze srázu pětice horolezců. Oběti neštěstí byly podle místní policie součástí šestičlenné skupiny, která ráno vyrazila na vrchol čtyřtisícovky.

Jednomu z alpinistů se udělalo nevolno a zůstal asi 100 metrů pod vrcholem. Právě on přivolal záchranáře, kteří ale na místě už jen konstatovali smrt pětice, jež se krátce po dosažení vrcholu zřítila z dosud neznámých důvodů z mnohasetmetrové výšky. Úřady zatím nesdělily státní příslušnost obětí, protože chtěly nejdřív informovat příbuzné.