Sarkozyho byt obsadila policie kvůli černým penězům na kampaň

Paříž - Francouzská policie dnes podnikla razii v pařížském domě a v kanceláři bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho. Prohlídka souvisí s vyšetřováním údajného nelegálního financování Sarkozyho prezidentské kampaně před pěti lety. Francouzský exprezident v minulosti veškerá obvinění z porušení zákonů při volební kampani odmítal. Jedná se o další finanční skandál spojený s nejvyšším představitelem Francie. Sarkozyho předchůdce Jacques Chirac byl souzen za finanční machinace na pařížské radnici.

Prohlídku nařídil vyšetřující soudce Jean-Michel Gentil. Do prohledávání Sarkozyho domu i kanceláře se zapojila zhruba desítka policistů z oddělení finanční kriminality, nic však nezabavili. Sarkozy při razii doma nebyl. Jeho právník Thierry Herzog sdělil, že bývalý prezident i s rodinou odletěl v pondělí do Kanady. Razii zároveň označil za zbytečnou, neboť vyšetřující soudce měl získat všechny potřebné dokumenty již před čtrnácti dny.

Vyšetřování souvisí s volební kampaní v roce 2007, po níž se Sarkozy stal prezidentem. V roce 2010 se totiž vynořilo obvinění, že mu nejbohatší žena Francie, majitelka kosmetického gigantu L‘Oreál Liliane Bettencourtová, poskytla peníze na kampaň nelegálním způsobem. Prostředníkem byl prý pokladník kampaně Eric Woerth. Kauza ho sice stála místo, Sarkozy ale tehdy obvinil osoby kolem Bettencourtové. Ti podle něj aféru zosnovali. „Včera jsme já a premiér dostali podrobnou zprávu finanční inspekce. Eric Woerth nebyl ani na okamžik zapleten do finančních záležitostí paní Bettencourtové,“ uvedl Sarkozy již v červenci 2010.

Sarkozy: S Bettencourtovou jsem se sešel, ale ne tajně

Francouzský prezident nicméně nepopírá, že se s Bettencourtovou a jejím zesnulým chotěm v období před nástupem do Elysejského paláce sešel. Nespatřuje na tom ovšem nic špatného. Právě před Sarkozyho schůzkou s majitelkou L’Oreálu, resp. před schůzkou Bettencourtové a Sarkozyho důvěrníka, přitom policie eviduje dva výběry hotovosti z podnikatelčina účtu v celkové výši 400 000 eur.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČTK/AP/Philippe Wojazer

Podle francouzského deníku Le Monde bývalá účetní Bettencourtové Claire Thiboutová podala svědectví, že šéfka L'Oreálu předala Sarkozymu prostřednictvím Woertha 150 tisíc eur. Ve Francii přitom platí limit pro dary na kampaň od jednotlivých osob ve výši 6400 eur. Řada svědků ovšem tvrdí, že si pro peníze přišel i sám Sarkozy, a to opakovaně, takže by částka mohla být ještě vyšší (a dosahovat by tak mohla výše zmíněných 400 000 eur).

Jakékoli tajné schůzky za účelem zisku peněz pro ilegální kampaň Sarkozy i jeho zástupce odmítají. „Vyšetřovatelům jsme už předali detaily ze Sarkozyho diáře z roku 2007. Ty dokazují, že takzvané 'tajné schůzky' s Liliane Bettencourtovou nebylo absolutně možné uskutečnit,“ konstatoval advokát Herzog.

Situace je o to komplikovanější a nepřehlednější, že politik Georges Kiejman obvinil účetní Thiboutovou, že je její svědectví uplacené; částkou 400 000 eur si ho podle Kiejmana měla koupit Bettencourtové dcera, aby poškodila vlastní matku.

Sarkozy v květnu opustil Elysejský palác, když ve volbách prohrál se socialistou Françoisem Hollandem. Měsíc po odchodu z úřadu, tedy v polovině června, Sarkozyho přestala chránit prezidentská imunita.

Ponorky pro Pákistán a peníze pro kampaň

Navíc se nejedná o jedinou aféru, kvůli níž Sarkozymu hrozí trestní stíhání. Exprezident čelí také žalobě, že z nezákonných provizí z prodeje ponorek Agosta 90 do Pákistánu za zhruba 950 milionů dolarů financoval v roce 1995 kampaň tehdejšího premiéra Édouarda Balladura před prezidentskými volbami. Sarkozy byl jeho chráněnec, pokladník a mluvčí kampaně a měl disponovat nezákonnými provizemi ve výši dvou milionů eur. Balladur ovšem ve volbách neuspěl.

Žalobu podal právní zástupce obětí pumového útoku v Karáčí z roku 2002. Tvrdí, že Sarkozy a jeho spolupracovníci vyšetřování manipulovali a zasahovali do nezávislosti úřadů vyšetřujících údajnou existenci nezákonných provizí.