Ekologové bijí na poplach: „Zachraňte Bajkal!“

Moskva – Ruští ekologové varují před ohrožením ekosystému sibiřského jezera Bajkal. Nejstarší a nejhlubší jezero na světě od šedesátých let s výjimkou několika krátkých odstávek znečišťuje Bajkalský celulózo-papírenský kombinát (BCBK), což může podle ekologů zásadním způsobem narušit zdejší unikátní ekosystém. Ruská vláda ovšem odmítá podnik zastavit; živí totiž desetinu patnáctitisícového města Bajkalsk.

Továrna při plném provozu vypouští do jezera až 120 tisíc kubíků odpadních vod denně. Ruské úřady ji v roce 2008 uzavřely, po dvou letech ale vláda Vladimira Putina přes protesty ekologů provoz obnovila.

„K dnešnímu dni k řešení problému BCBK nebyly přijaty žádné konkrétní kroky, neexistuje jediný projekt na jeho uzavření, modernizaci nebo cokoli jiného,“ upozornila ředitelka organizace Bajkalská ekologická vlna Marina Richvanovová a očekává, že Výbor UNESCO pro světové dědictví, který tento týden zasedá v Petrohradě, vyzve k uzavření tohoto papírenského závodu.

Podle ekologů i části místních obyvatel navíc podnik ani není rentabilní. Za efektivnější by považovali podporu cestovního ruchu. Ten dnes spolu s dalšími čistými alternativami, jako je např. pěstování jahod, zajišťuje místním stejné příjmy jako továrna. „Kolosální dotace pro BCBK by bylo mnohem lepší použít na rozvoj malého byznysu,“ konstatuje člen organizace Bajkalská ekologická vlna.

Za vzor si ekologičtí aktivisté berou desetinásobně menší obec Listvjanka na druhém břehu Bajkalu, která je dnes jedním z nejrozvinutějších center turistiky.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)