Francie řekla sňatkům homosexuálů „Oui“

Paříž - Homosexuální páry ve Francii budou moct od 1. září 2013 uzavírat manželství a adoptovat děti. Dnes to prohlásil nový francouzský premiér Jean-Marc Ayrault, podle kterého vláda příslušný zákon přijme v prvním pololetí příštího roku. Zavedení manželství párů stejného pohlaví sliboval v předvolební kampani i letos zvolený prezident François Hollande.

„Naše společnost se vyvíjí, způsob života i mentalita se mění,“ řekl k plánované úpravě Ayrault. Podle něj by homosexuální páry neměly být diskriminovány vůči heterosexuálním ani co do možnosti uzavírat manželství ani co do práva na adopci.

Zavedení práva homosexuálních párů uzavírat manželství a adoptovat děti sliboval v kampani před svým zvolením i Hollande. Před volbami tvrdil, že v případě svého úspěchu prosadí příslušný zákon nejpozději do podzimu 2013.

Podle průzkumů podporuje možnost uzavírání sňatků mezi osobami stejného pohlaví 63 procent Francouzů. Umožnění adopcí homosexuálním párům podporuje ve Francii 56 procent lidí.

Uzavírat manželství mezi osobami stejného pohlaví umožňuje ve světě deset států. Ve dvou zemích, v USA a v Mexiku, jsou homosexuální svatby možné v některých správních celcích. Řada zemí, včetně Česka, sice svatby homosexuálů nepovoluje, umožňuje jim ale uzavírat registrovaná partnerství.