USA se omluvily Pákistánu, ten na své cesty pustí konvoje NATO

Islámábád - Pákistán znovu otevře trasy pro zásobování sil NATO v Afghánistánu přes své území. Uzavřel je loni v listopadu poté, co při leteckém útoku NATO v pohraničí zahynulo 24 pákistánských vojáků. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová se ovšem nyní Pákistánu za incident omluvila. Uzavření tras výrazně zvýšilo náklady na přepravu zásob pro zahraniční síly v Afghánistánu.

Pákistánský premiér Rádža Parvíz Ašraf dnes uvedl, že uzavření tras pro konvoje NATO poškodilo vztahy nejen se Spojenými státy, ale také s dalšími 49 členskými zeměmi Severoatlantické aliance, respektive Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). „Chceme se zapojit do obnovy Afghánistánu. Uzavření zásobovacích cest poškozovalo nejen naše vztahy se Spojenými státy, ale také s dalšími 49-ti členy mise ISAF,“ dodal Ašraf.

Ministryně Clintonová se v telefonickém rozhovoru se svou pákistánskou kolegyní Hinou Rabbání Kharovou za nešťastný incident omluvila. „Informovala mě (Kharová), že pozemní trasy pro zásobování (sil) v Afghánistánu budou otevřeny,“ sdělila ministryně v komuniké.

Pákistán otevřel trasy pro zásobování NATO v Afghánistánu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod