Obrador se nevzdává, chce nechat přepočítat hlasy

Mexiko - Poražený kandidát Andrés Manuel López Obrador požádá o přepočítání hlasů odevzdaných v mexických prezidentských volbách. Kandidáta levice podle předběžných výsledků porazil kandidát centristické Institucionální revoluční strany (PRI) Enrique Peňa Nieto. López Obrador ale výsledek zpochybňuje. V pondělí proti vítězství Nieta v přepychové čtvrti v hlavním městě Mexiku demonstrovalo přes dvacet tisíc mladých lidí.

Už v pondělí označil neúspěšný kandidát Strany demokratické revoluce (PRD) výsledek nedělního druhého kola voleb za podvodný. Varoval, že pokud bude výsledek voleb „plných nesrovnalostí“ potvrzen, jeho tábor ho formálně napadne. Peňa Nieto získal asi 38,1 procenta hlasů, zatímco López Obrador asi 31,7 procenta.

Mexičané dostali od vítězné strany dárkové poukázky

Tisíce Mexičanů se mezitím vydaly do obchodů, kde chtěli lidé zinkasovat dárkové poukázky, které dostali od vítězné strany PRI jako odměnu za hlasování. Někteří z nich neskrývali rozhořčení, že za poukázku nedostali tolik zboží, kolik očekávali. Existence poukázek přitom jen prohloubila podezření, že hlasování nebylo spravedlivé.

Enrique Peňa Nieto
Zdroj: Dario Lopez-Mills/AP/ČTK

Když López Obrador před šesti lety těsně prohrál s nyní končícím prezidentem Felipem Calderónem, výsledky zpochybnil a zahájil měsíce trvající protesty kvůli údajným podvodům. Také v posledních týdnech tvrdil, že předvolební kampaň byla poznamenána nekalými praktikami, a vzbudil obavy, že opět vyvolá demonstrace.