Západ tlačí na Rusko, aby udělilo Asadovi azyl

Moskva - Západ se snaží přesvědčit Rusko, aby udělilo politický azyl syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Napsal to ruský list Kommersant. Ruské ministerstvo zahraničí ale následně prohlásilo, že o Asadově osudu s USA nevyjednává. Šéf britské diplomacie William Hague prohlásil, že Rusko musí pochopit, že podporovat Asada nyní, kdy se svět snaží o politické předání moci v Sýrii, je marné. Syrský prezident mezitím v rozhovoru zveřejněném v tureckém deníku Cumhuriyet poprvé podmínečně připustil možnost, že by odešel z funkce.

„Západní země, a především Spojené státy, se snaží přesvědčit Moskvu, aby přijala syrského vůdce a poskytla mu politický azyl,“ citoval deník ruský diplomatický zdroj. „My jsme ale neměli a nemáme žádné plány, abychom přijali Asada v Rusku,“ dodal zdroj. Jistý západní diplomat nepotvrdil, ale ani nevyvrátil Kommersantu informace o tomto „naléhavém návrhu“, který byl adresován Moskvě.

„Nevyjednáváme o situaci týkající se budoucnosti syrského prezidenta se Spojenými státy,“ reagoval podle agentury Interfax náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. „Naše stanovisko jsme již opakovaně vysvětlovali: o mocenské otázce v Sýrii musí rozhodnout syrský lid,“ dodal ruský činitel. Zároveň varoval před škodami, jež mohou způsobit spekulace o Asadově odchodu, obzvláště jsou-li prosazovány zvenčí.

Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Spojené státy, Čína, Rusko, Francie a Británie) se společně s Tureckem a zeměmi Ligy arabských států (LAS) dohodlo na zásadách politických změn v Sýrii, kde vzpoura proti režimu prezidenta Asada přerostla v ozbrojený konflikt. V sobotu byla uzavřena v Ženevě mezinárodní dohoda o zásadách politické transformace v zemi. 

Ostřelování Damašku
Zdroj: EPA/SANA/ISIFA

Asad nesmí zůstat u moci

Přestože jméno syrského prezidenta v dohodě nikde nefiguruje, neexistuje žádná šance, která by Asadovi umožňovala setrvávat nadále u moci, citoval Kommersant mluvčí americké diplomacie Victorii Nulandovou. To znamená, že Spojené státy chápou přijetí tohoto textu jako „nepřímý souhlas Moskvy s Asadovým odchodem“, podotýká list.

Hague v Paříži řekl, že „Rusko musí pochopit, že situace v Sýrii směřuje ke zhroucení, k hroznému a vážnému násilí“. „I kdyby Asad měl volné roce a mohl spáchat tolik zločinů, kolik by chtěl, není schopen už mít situaci pod kontrolou. Nemá smysl, aby ho kdokoli podporoval,“ prohlásil Hague, který se setkal v Paříži se svým francouzským kolegou Laurentem Fabiusem před páteční schůzkou skupiny zvané Přátelé Sýrie. Oba chápou dohodu ze Ženevy jako základ pro předání moci v Sýrii, v němž pro Asada není místo.