V Londýně se otvírá veřejnosti nejvyšší mrakodrap Evropy

Londýn - Londýn se může pyšnit nejvyšší stavbou v Evropské unii i v Evropě. Nový mrakodrap, který je podle tvaru pojmenován The Shard (Střep) se dnes ve 22:12 otvírá pro veřejnost. Stavbu, jež je nejnovějším a nejvýraznějším doplňkem londýnského horizontu, navrhl italský architekt Renzo Piano. Mrakodrap se pne do výšky 310 metrů a jeho stavba stála 450 milionů liber (14,3 miliardy korun).

Piano se v případě Shardu nechal inspirovat popisem Londýna 18. století od italského malíře Canaletta. Podle něj byla metropole plochým městem, z něhož vystupovaly špičky kostelních věží. Shard má 72 obývaných pater a dalších 15 pater tvoří skleněná nástavba. V prvních 28 patrech budou kanceláře, následují patra restaurací, ve 34. až 52. patře bude hotel Shangri-La, v dalších 12 patrech nejvýše položené byty v Británii a v patrech 68 až 72 budou vyhlídkové prostory přístupné veřejnosti.

Na budově se pracovalo do posledního okamžiku. Ještě před dvěma dny v 72. patře uvízl na vnější straně okna čistič v poměrně velkém větru. Naštěstí se ho podařilo včas vyprostit. Zatím jediným jistým obyvatelem je hongkongská hotelová skupina Shangri-La, jejíž hotel by se měl v budově otevřít příští rok v únoru. Tehdy by také měla být zpřístupněna veřejnosti vyhlídka a nastěhovat by se měly do kanceláří první firmy. I když zatím žádná nebyla potvrzena, duchovní otec celého projektu obchodník Irvine Sellar tvrdí, že jedná nejméně se třemi zájemci. Mluví se o katarské televizi Al-Džazíra či konzultační firmě AT Kearney.

Mrakodrap The Shard
Zdroj: ČT24/ISIFA

Byty v Shardu mají patřit k nejdražším ve městě

Podle britských médií se budou byty v Shardu prodávat za 30 milionů až 50 milionů liber (954 milionů až 1,59 miliardy korun). „Ani je nebudeme dávat opravdu na trh,“ řekl listu The Guardian zástupce investiční společnosti. „Na této úrovni je na světě 25 až 50 možných kupců. Agenti jim prostě zavolají,“ řekl.

Celý projekt měl namále po finanční krizi v roce 2008. Shard zachránilo konsorcium investorů z Kataru, kteří koupili 95 procent podílu a vlastní tak po obchodním domě Harrods v britské metropoli další významnou budovu.

Na inauguraci dorazí princ Andrew i katarský premiér

Oficiální inauguraci bude provázet ohromná show, kdy z mrakodrapu zamíří paprsky laseru na další londýnské mrakodrapy a jiné pamětihodnosti, jako je známý mrakodrap zvaný Gerkhin (Okurka), most Tower Bridge, galerie Tate Modern, obří ruské kolo London Eye nebo katedrála sv. Pavla. Hrát budou londýnští filharmonici a čestnými hosty budou princ Andrew a katarský premiér Hamad bin Džasím bin Džabr Sání.

Stavbu ale mnozí kritizují. Podle očekávání se ozval Andrewův bratr a následník trůnu princ Charles, který není milovníkem moderní architektury. Prohlásil, že „Londýn se zřejmě mění v absurdní piknikový stůl“. „Už tu máme obří okurku, teď to vypadá, že budeme mít ohromnou slánku,“ poznamenal o Shardu a Gerkhinu. Také organizace English Heritage, chránící kulturní odkaz země, tvrdí, že stavba je na nesprávném místě a vadí ve výhledu na katedrálu sv. Pavla a na parlament.