Tragédie v Karlsruhe: Pět mrtvých při exekuci bytu

Karlsruhe - Tragicky skončil incident v německém Karlsruhe, kde ozbrojený muž zajal několik rukojmích. Policie na místě objevila pět mrtvých těl, mezi nimiž je i únosce. Vše začalo během nuceného vyklízení bytu. Speciální policejní jednotka vtrhla do domu ve chvíli, kdy se hodiny marně pokoušela o kontakt s únoscem a z domu začal ucházet kouř. Zálibou pachatele byl patrně lov, vlastnil proto mnoho zbraní. Útočník podle vyšetřovatelů krveprolití plánoval.

Mezi oběťmi byli podle policie exekutor a zámečník, které muž vpustil do bytu a vzal je i s mužem, jenž exekutora doprovázel, jako rukojmí. Později přišel nový majitel bytu, ve kterém už zřejmě byla i družka pachatele, která byla jeho dosavadní majitelkou. Po 45 minutách pachatel jedno rukojmí propustil. Podle policie šlo o městského sociálního pracovníka, jenž doprovázel exekutora.

Třiapadesátiletý pachatel z minulosti neměl záznam o násilném chování. Při činu však své oběti „doslova popravil“, jak uvedlo státní zastupitelství. Vyklizení bytu by pro nezaměstnaného muže znamenalo existenční ohrožení. Policie případ vyšetřuje jako několikanásobnou vraždu.

První výstřely padly už v devět hodin ráno, když se exekutor se svým doprovodem snažili dostat do bytu, který měl být nuceně vyklizen. Místo činu bylo uzavřeno a nasazeny byly speciální policejní jednotky. Ty při zásahu použily i střelné zbraně, ale oběti byly už v té chvíli po smrti, řekl státní zástupce Gunter Spitz.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Útočník exekutora podle policie nejdřív postřelil dvakrát do stehna a zámečník pak musel ostatní rukojmí spoutat. Když se sám pokusil o útěk, pachatel po něm několikrát vystřelil. Ozbrojenec držel rukojmí v bytě téměř tři hodiny. Poté dovnitř vtrhlo policejní komando, které tam našlo pět mrtvých těl. V domě byl cítit kouř z koberce, který pachatel zapálil. Budovy v okolí incidentu, včetně dvou škol a mateřské školy, byly před policejním zásahem evakuovány.