Sousední státy Mali chtějí zasáhnout proti islamistům

Bamako - Sousedé západoafrického státu Mali hledají spolu s Francií způsob, jak zasáhnout proti islámským milicím na severu země. Ve městě Gao totiž rebelové začali pokládat miny. V minulých dnech na sebe upozornili také zničením cenných památek v Timbuktu zapsaných na seznam UNESCO.

Stovky lidí, vesměs uprchlíků z oblastí ovládaných rebely, protestovaly v Bamaku ma jihu Mali. Žádali jednotu a pořádek. „Žádáme mezinárodní komunitu, Africkou unii, OSN, Evropu, Spojené státy a Alžírsko, aby bez meškání zasáhly proti genocidě, která právě teď začíná,“ zaznělo v oficiální deklaraci protestujících.

Sousedé Mali chtějí požádat Radu bezpečnosti OSN, aby se postavila za vojenskou intervenci. Podporu mají i u Francie. „O nové rezoluci se už ve Spojených národech diskutuje. Doufáme, že bude přijata,“ řekl ministr zahraničí Francie Laurent Fabius.

Milice Ansar Dine (Ochránci Víry) jsou místní obdobou Talibanu a udržují kontakty s mezinárodními islamisty. Spolu s tuarežskými separatisty ovládly dvě třetiny Mali, především pouštní oblasti na Sahaře. Do povědomí vstoupili ničením vzácných hrobek súfistických světců, které považují za neislámské. Nově začaly milice s pokládáním min, čímž se chtějí chránit proti útokům někdejších spojenců - Tuaregů.

Někteří afričtí politici přirovnávají Ansar Dine k al-Káidě a varují před exportem terorismu, podobně jako se to dělo koncem devadesátých let v Afghánistánu. Ani vojenský zásah proti milicím by ale nebyl v rozlehlých pouštních oblastech jednoduchou záležitostí. Podílely by se na něm zřejmě jen africké země s pomocí Francie.

Sousední státy Mali chtějí zasáhnout proti islamistům (zdroj: ČT24)