Pákistán po třiceti letech pustil indického špiona

Islámábád/Dillí - Z tajících ledů mezi dvěma jadernými velmocemi vyplul na povrch zapomenutý příběh. Pákistán před týdnem propustil z vězení indického špiona, kterého zadržoval třicet let. Surdžit Singh tvrdí, že v zemi rekrutoval nové agenty a přes hranice nosil zprávy. Nyní zahájil boj proti vlastní vládě, která se k němu nezná a tvrdí, že pro ni Singh nikdy nepracoval.

Když 30. prosince 1981 Surdžit Singh odcházel ze svého domu v Pandžábu, řekl manželce, že se brzy vrátí. Znovu ho uviděla až po třiceti letech a šesti měsících. Původně krátké tmavé vousy mu dorostly na prsa a zešedivěly.

Přesto ho žena poznala na první pohled. „Tím, že se po tolika letech vrátil, mi udělal obrovskou radost,“ raduje se Singhova manželka Harbans Kaurová. Surdžita v Pákistánu odhalili a soud ho poslal do vězení na zbytek života. Nesměly k němu návštěvy ani nedostával poštu.

Do Pákistánu jsem podnikl 85 výprav

Nyní ho Islámábád propustil, prý jako gesto dobré vůle. Propuštěného vězně přišly přivítat na hranice tisíce lidí a dokumentovaly to desítky televizních štábů. Návrat domů přesto nebyl pouze veselý. Starý muž zjistil, že za třicet let, které strávil ve vězení, zemřel nejen jeho otec, ale také šest sourozenců a nejstarší syn.

Surdžit Singh
Zdroj: ČT24

Pak přišla další rána. Vláda v Dillí odmítá, že pro ni kdy pracoval. Indie nikdy nepřiznala, že Pákistán chytil její špiony. „Do Pákistánu jsem podnikl 85 výprav. Vždy jsem se vracel druhý den se zprávami pro indickou armádu,“ říká ale Surdžit Singh. „To indická vláda mě poslala do Pákistánu. Sám bych se tam nevydal.“

Jeho rodina stojí za ním a odmítá nařčení, že se stařec chce jen zviditelnit. Má i důkaz, armáda totiž manželce údajně vyplácela po dobu věznění měsíční rentu. Regionální vláda navíc slíbila, že k Fiddě, kde Surdžit Singh v současnosti žije, postaví asfaltovou silnici a zavede mu do domu elektřinu.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod