Ameriku zachvátila vlna extrémních veder

Washington - Východní část Spojených států zažívá další horký víkend. Meteorologové varují před tropickými teplotami, které dosahují až 44 stupňů. Asi půl milionu lidí přitom zůstává kvůli silným bouřkám z minulého týdne bez elektřiny a klimatizace. Úřady horkému počasí přičítají smrt nejmíň 42 lidí. Po víkendu má přijít dlouho očekávaná úleva. Z Kanady by měla dorazit studená fronta a s ní i silné bouřky a vítr.

Ve Washingtonu přesáhla rtuť v teploměru 40 stupňů Celsia, v St. Louis se dotkla 41. Vedra, která sužují východní část Spojených států, přitom trvají už déle než týden. „Kvůli vlhkosti se špatně dýchá. Musíte se naučit zvolnit, být v klidu, pít hodně vody a samozřejmě zůstat ve stínu,“ říká dobrovolnice Katie Cardenasová, která zájemcům rozdává vodu a led.

Dnes by mělo vedro trochu opadnout. Meteorologové přepokládají, že teploty klesnou ke 32 stupňům, a čekají prudké bouřky. Bouře východ USA zasáhly už před týdnem a řada domácnostní je od té doby bez proudu. Právě kvůli tomu nefungovala klimatizace. Podle médií je tak mezi oběťmi veder mnoho starších lidí, kteří zemřeli na následky horka v rozpálených domech a bytech. V Indianě zemřelo čtyřměsíční dítě poté, co ho rodiče nechali zavřené v autě. Celkem úřady evidují 42 mrtvých.   

USA zasáhla vlna veder (zdroj: ČT24)