Slovensko na silnicích zavádí objektivní odpovědnost

Bratislava - Na slovenských silnicích platí nová pravidla. Nejen, že se zvýšily pokuty, ale Slovensko hlavně zavedlo takzvanou objektivní odpovědnost. To znamená, že za přestupek už nemusí pykat řidič, ale trest může stihnout i majitele auta.

Od prvního července už totiž policie nemusí provinilce zastavit. Stačí, když přestupek zaznamená kamera. Pokuta mu přijde poštou. „Každopádně, když člověk překročí, musí nést následky,“ říká jeden z řidičů. Systém však zatím nefunguje naplno, protože policie na jeho dobudování nemá peníze.

Ministerstvo si od zavedení objektivní odpovědnosti slibuje snížení počtu vážných nehod až o 40 procent. Dopravní analytik Jan Keder je však spíše pesimista. „Samotný předpis nevyřeší snížení dopravních přestupků nebo dopravních nehod. Je to hlavně o mentalitě těch řidičů,“ míní.

Po dobudování systému bude na Slovensku měřit rychlost až 150 automatických radarů, z toho 70 přenosných. A zvýšily se i pokuty. Minimálně za rychlost člověk zaplatí 15 eur, maximální sazba je téměř 800 eur. Zkušenosti z jiných zemí, kde objektivní odpovědnost zavedli, hovoří o tom, že řidiči méně porušují pravidla. Policie se tak může věnovat jiným formám dopravní prevence.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod