V Mladičově procesu vypovídají první svědci

Haag - Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii opět stojí někdejší velitel bosenskosrbských jednotek Ratko Mladić. Obžaloba na dnešek předvolala první svědky. Bývalý generál čelí v Haagu obvinění z válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti. Soud s ním byl několikrát přerušen, protože vyšetřovatelé nepředali včas obhajobě důkazní materiály.

Obnovení procesu přichází jen dva dny před výročím pádu Srebrenice, z níž se stal jeden ze symbolů krvavého rozpadu bývalé Jugoslávie. Sedmdesátiletý Mladić je obviněn z genocidy, ze zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů, kterých se měl dopustit během konfliktu v Bosně (1992-1995).

Obžaloba předvolává k soudu své svědky. Před soudem vypovídal první z nich, je jím Elvedin Pašić – muž, který přežil masakr v bosenské vesnici Grabovica v roce 1992. „Muslimové, Chorvaté nebo Srbové - všichni jsme zažívali dobré časy. Respektovali jsme se navzájem,“ říkal o předválečném životě ve své vesnici Pašić. Pak ale začal popisovat krvavé události v Grabovici i to, co jim bezprostředně předcházelo. Před tribunálem popisoval útok srbských jednotek na obec, při kterém zemřelo přes 150 lidí.

Svědků v Mladičově procesu by mělo být celkem přes 150. Ještě tento týden by měl u soudu vystoupit britský generál Richard Dannatt, který velel silám NATO v Bosně. Rovněž by měl předstoupit anonymní svědek, který přežil srebrenický masakr.

Mladičovi je přičítána především odpovědnost za masakr ve Srebrenici, kde bosenskosrbské jednotky zabily v červenci 1995 na 8 000 muslimských mužů a chlapců. Vyšetřovatelé ho také viní z ostřelování Sarajeva, při němž zahynulo přes 11 500 lidí.

Matyáš Zrno, expert na bývalou Jugoslávii:

„Důkazy jsou poměrně přesvědčivé. Je nezpochybnitelné, že Radko Mladič byl vrchním velitelem bosensko-srbské armády, měl efektivní kontrolu nad svými jednotkami, které páchaly konkrétní zločiny (…) Z mého hlediska je to poměrně přesvědčivé, ale druhá věc je, jestli to stačí také soudu.“

Někdejší bosenskosrbský generál byl na útěku 16 let. Zadržen byl loni v květnu v Srbsku. U soudu v Haagu mu hrozí trest až doživotního vězení.

Vydáno pod