Baseballisté boří politické hranice mezi Kubou a USA

Havana - Navzdory půl století trvajícímu americkému embargu a politickým sporům vztahy mezi Spojenými státy a Kubou vylepšují alespoň sportovci. Konkrétně baseballisté. Američtí hráči přijeli poprvé od roku 1996 do Havany, aby tam odehráli sérii přátelských utkání.

V USA je baseball národním sportem a stejně tak i na Kubě. A když jde o tento sport, jdou desetiletí ideologických sporů i zlá krev stranou. „Jsem rád, že se Spojené státy a Kuba daly dohromady a hrají tuto sérii. Pro mezinárodní baseball je důležité, že jsou dvě mocnosti tohoto sportu schopné utkat se na jednom hřišti,“ říká manažer baseballového týmu USA Dave Serrano. 

Podobnou sérii oba týmy naposledy sehrály v roce 1996. Pak ale americká baseballová federace vyměnila vedení, a to z politických důvodů každoroční utkání zrušilo. 

Victor Mesa, trenér baseballového týmu Kuby:

„Tradice, kterou jsme ztratili, je zpátky. Je to pozitivní krok ve všech ohledech. Naše země od sebe leží 145 kilometrů a je důležité, abychom spolu vycházeli dobře.“

V úvodu série pěti zápasů sice vedení převzali Američané, kubánští baseballisté ale nepříznivé skóre zvrátili. Zbývá poslední utkání. Rozhodne se dnes v noci. Příležitost k odvetě přijede až příští rok v létě, kdy kubánský tým vyrazí do Spojených států.

Baseballisté Kuby a USA hrají přátelské zápasy (zdroj: ČT24)