Smoke jumpers riskují život v Coloradu zasaženém požáry

Colorado - Colorado se dostává z nejhorších lesních požárů ve svých dějinách. Američanům pomáhá elitní hasičské komando, které zabraňuje tomu, aby se oheň rozšířil. Takzvaní smoke jumpers, neboli kouřoví skokani, se pomocí padáků dostávají k zárodkům požárů v odlehlých místech.

Smoke jumpers se vrhají tam, odkud se šíří zkáza, a to s jediným úkolem - zastavit ji ještě v zárodku. Nasazují při tom vlastní životy. Skáčou k malým ohniskům požárů daleko od civilizace, odkud není rychlého úniku. Během pár minut je mohou pohltit plameny - stačí, aby se otočil vítr. „Lidé si myslejí, že bych si měl nechat vyšetřit hlavu,“ podotkl člen elitní hasičské jednotky Jerran Flinders.

Říkají si kouřoví skokani. Ve Spojených státech jich je 430. Z pětisetmetrové výšky dokážou najít i malý oheň v nepřístupném lese. Pak začíná souboj s časem. Hned po seskoku musejí vyčistit okolí požáru od hořlavých materiálů, aby udrželi plameny na jednom místě.

Smoke jumpers s sebou nosí značný náklad

K tomu jim musí stačit nářadí. Voda v batohu slouží jen k pití. Do vybavení patří i spacáky a další věci nutné k přežití v divočině po 48 hodin. „Náklad většinou váží 55 až 65 kilo. Z místa zásahu se dostáváme pěšky,“ konstatoval člen elitní hasičské jednotky Philip Lind.

Nyní smoke jumpers pomáhají bojovat s nejhorším požárem v historii Colorada. Stále ho nemají úplně pod kontrolou. Nebezpečí jim přitom nehrozí jen od nepředvídatelného živlu, ani vysoce trénovaným mužům se totiž občas nepovede přistání. „Napíchl jsem se na větev, která mi projela pánví a odhalila vnitřnosti. Naštěstí můj kolega byl zdravotník,“ řekl Lind.

Přes velké riziko se kouřoví skokani ze svých misí jen zřídka nevracejí. Za víc než 70 let existence jich v akci zemřelo dvacet. Kolik životů za tu dobu jejich nasazení v první linii zachránilo, se odhadnout nedá.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)
Vydáno pod