Pár metrů dělilo děti z autobusu od katastrofy

Vídeň - V Rakousku shořel český autobus. Z vystoupení v Itálii se v něm vracel dětský folklórní soubor Dunajek. Celkem v něm cestovalo 38 lidí, převážně dětí. Nikomu se nic nestalo. Autobus začal hořet na dálnici A2 před tunelem u obce Gräbern mezi Klagenfurtem a Štýrským Hradcem. Dálnice byla ve směru na Vídeň dvě hodiny uzavřená. Řidič dokázal autobus zastavit pár metrů před vjezdem do tunelu a dostat všechny cestující ven jen krátce předtím, než požár v oblasti motoru vypukl naplno. Pokud by vůz ujel několik dalších metrů, následky by byly podle hasičů mnohem vážnější.

Dětský soubor se vracel z vystoupení v Itálii a všichni cestující už jsou po nehodě zpátky v Česku. „Autobus s folklórním souborem Dunajek, který vezl děti z vystoupení v Itálii, už do Dolních Dunajovic dorazil a všichni jsou naprosto v pořádku,“ informoval redaktor ČT Michal Šebela. 

V noci začala hořet zadní část autobusu. Těsně před událostí měl autobus přestávku a díky tomu tedy děti nespaly, naštěstí si tak všimly dýmu a řidič mohl včas zastavit. „Zakřičeli jsme a řidič hned zastavil, takže to bylo v pohodě, všichni jsme vyběhli,“ popisuje cestující Darina Feráková.   

Podle policie zavinil požár technický defekt. Zhruba čtyřiceti hasičům, kteří na místo dorazili, komplikoval likvidaci plamenů hustý dým. Přesto se podařilo asi po dvaceti minutách vozidlo uhasit. „Zásah hasičů i policistů byl naprosto bezvadný, na místo dorazili velmi rychle,“ pochvalovala práci Rakušanů vedoucí zájezdu Marcela Kurucová.

Pracovníci dálniční policie a Červeného kříže dopravili cestující do nedalekého města Wolfsberg. Hasiči pak na místo dovezli i zavazadla, která plameny nepoškodily. Cestující poté museli ve Wolfsbergu několik hodin čekat na příjezd náhradního autobusu.

Marcela Kurucová, vedoucí souboru:

„Rakouská policie se o nás výborně postarala. Děti dostaly občerstvení, byly v pořádku.“

Shořelý autobus patřil společnosti Autobusy Vrábel z Dolních Dunajovic na Břeclavsku. Vozidlo bylo staré pět let. Podle Romana Budského z BESIPu jsou nejčastější příčinou požárů autobusů porucha na elektroinstalaci nebo porucha na palivovém systému, kdy se palivo dostane na rozžhavené části motoru a dojde k požáru. Přesná příčina požáru se ale teprve zjišťuje. „Pravděpodobně šlo o závadu na elektroinstalaci, ale nevíme to jistě. Zjistíme to, až se na to podívá odborník ze servisu,“ uvedl Jan Vrábel ze společnosti Autobusy Vrábel, které autobus patří.

Jen krůček od katastrofy

Zasahující hasiči uvedli, že vše mohlo skončit mnohem hůř, pokud by se autobus vznítil jen o chvíli později a stačil by vjet do zhruba dva kilometry dlouhého tunelu. „Kdyby autobus do tunelu vjel, znamenalo by to pro třicet dětí v něm katastrofu,“ potvrdil hasič Wolfgang Weisshaupt. Kvůli hořícímu autobusu byla dálnice A2 ve směru na Vídeň na dvě hodiny uzavřena.