V místních volbách v Belgii kandiduje mentálně handicapovaný

Gent - Málokterý kandidát v místních volbách budí takový rozruch. Didier Peleman, který kandiduje v Gentu, ale nemá daleko k tomu stát se jednou z nejznámějších tváří belgické politiky. Trpí totiž lehkým mentálním handicapem. Někteří lidé ale neskrývají podezření, že ho jeho strana zneužila a chce se skrze něj zviditelnit.

„Vždycky jsem se chtěl veřejného života účastnit. Je to výzva, chci ukázat svůj talent a sílu,“ prohlásil Peleman, který kandiduje za Křesťanskodemokratickou a vlámskou stranu. Dlouholetý dobrovolník místní organizace na pomoc postiženým se sám narodil s lehkým mentálním handicapem, má potíže se čtením a psaním.

Na kandidátku ho podle hesla „zapojíme všechny“ zařadila Křesťanskodemokratická a vlámská strana. Didier tvrdí, že by funkci s drobnou pomocí ostatních zvládl. Z postižení chce naopak těžit – zaměří se na to, čemu z vlastní zkušenosti rozumí. „Myslím, že by sociální péče měla být dostupná pro každého, stejně tak bezbariérové chodníky a jasné vyjadřování. Žádné nesrozumitelné texty. Za to budu bojovat,“ podotkl Peleman.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Podle kritiků je ale kontroverzní kandidatura, která plní stránky vlámských novin, jen promyšlenou předvolební kampaní. Už proto, že je Peleman až na dvacátém místě kandidátky. „Pravda je, že jeho šance na zvolení nejsou velké. Ale nikdy nevíte, je to na občanech Gentu. Uvidíme,“ řekl Veli Yüksel z Křesťanskodemokratické a vlámské strany. Místní budou 14. října rozhodovat, jestli dají křesťanským demokratům a Pelemanovi důvěru.