Rodina Číňanky donucené k potratu dostala odškodné

Peking - Rodina Číňanky, která porušila politiku jednoho dítěte a byla v 7. měsíci těhotenství donucena k potratu, dostala od vlády odškodné. Rodina finanční vyrovnání ve výši 70 600 jüanů (asi 230 tisíc korun) přijala, její právník ovšem prohlásil, že zmíněná suma nemůže vyvážit utrpení poškozených. Zpravodajský server BBC uvedl, že v čínské provincii Fu-ťien mezitím vyšel najevo další případ nuceného potratu, a to téměř v osmém měsíci gravidity.

Případ přitáhl pozornost světových médií, protože manžel Feng Ťia-mej svou ženu vyfotografoval krátce po zákroku na nemocničním lůžku i s mrtvým plodem a snímek zveřejnil na internetu. Čínské úřady se následně za zákrok omluvily, dva odpovědní úředníci byli zbaveni funkce a pět dalších bylo potrestáno jiným způsobem.

Rodina stále touží po dalším dítěti

Právník rodiny Čang Kchaj oznámil, že rodina přijala finanční kompenzaci od vlády, ale že toto odškodné nemůže vynahradit „duševní utrpení“ manželského páru. „Jejich dítě bylo prakticky zabito. Tak málo peněz jako náhrada nestačí,“ podotkl. „Nemohu říci, zda jsme spokojeni či nespokojeni s uvedenou sumou. Netýkalo se to peněz,“ poznamenal k výši odškodného Teng Ťi-jüan, třicetiletý manžel Feng a otec dítěte. Uvedl rovněž, že rodina si stále přeje druhého potomka.

Novorozenci v Číně
Zdroj: ČT24/AP Photo

V čínské provincii Fu-ťien se mezitím objevil další případ, při němž byl ženě nuceně odebrán plod až téměř v osmém měsíci gravidity. Také Číňanka Pchan Čchun-jen byla k potratu donucena kvůli porušení politiky jednoho dítěte, a to i přesto, že rodina zaplatila stanovenou pokutu, napsal zpravodajský server BBC.

Wu Liang-ťie, manžel Pchan, v otevřeném dopise zveřejněném americkou humanitární organizací China Aid uvedl, že 6. dubna „skupina osob násilím“ odvlekla jeho ženu do místní nemocnice, kde dostala injekci. O dva dny později Pchan porodila mrtvé dítě. Wu vyhledal právní pomoc, teprve když se dozvěděl o kauze Feng Ťia-mej. Manželé z provincie Fu-ťien již dvě děti mají. „Zaplatili pokutu, ale těhotenství bylo přesto přerušeno,“ řekl Wuův právník Čang Kchaj, který zastupuje i rodinu Feng Ťia-mej.

Čína, která má v současnosti 1,34 miliardy obyvatel, kontroluje porodnost často surovými metodami, včetně nucených potratů. Čínský prezident Chu Ťin-tchao loni prohlásil, že politika jednoho dítěte, nastolená v roce 1979, zůstane nadále v platnosti vzhledem k omezeným prostředkům vlády na sociální služby a vzhledem k nedostatku přírodních zdrojů.