Asadovi Chávéz posílá ropu, Rusové zbraně

Caracas/Moskva- Venezuela zásobuje Sýrii palivem pro dieselové motory. Podle zdrojů amerického Kongresu Caracas letos dodal Damašku tři nebo už čtyři lodní zásilky paliva. Syrský ministr ropného průmyslu koncem května oznámil přijetí venezuelského tankeru s 35 000 tunami nafty na palubě. Podle Wall Street Journal je nyní na cestě z Venezuely i čtvrtá zásilka. Televize CNN uvedla, že Sýrie za to na oplátku do Jižní Ameriky zasílá jiné ropné produkty. Další dlouholetý syrský spojenec, Ruská federace, oficiálně tvrdí, že žádné útočné zbraně Asadovu režimu nedodává a žádné nové kontrakty s Damaškem neuzavírá. Zároveň s tím se ale objevují informace o stále nových ruských zbrojních systémech, které do Sýrie míří.

Venezuelský prezident Hugo Chávez, který často brojí proti americké zahraniční politice, patří ke spojencům Íránu a také Sýrie. „Potřebují-li naftu, můžeme ji poskytnout a není důvod to neudělat,“ uvedl venezuelský ministr energetiky Rafael Ramírez, který také stojí v čele státní ropné společnosti.

Strach ze sankcí prý Venezuela nemá. „Obavy z amerických sankcí nemohou určovat naši zahraniční politiku,“ prohlásil. Venezuelský parlament v březnu odhlasoval dohodu o solidaritě se Sýrií, která je údajně ohrožená imperialismem Spojených států a jejich arabských spojenců.

Vlajka Sýrie
Zdroj: ČT24/ISIFA

Chávez buduje vztahy se Sýrií od roku 2010, v dubnu podpořil syrského prezidenta Bašára Asada v telefonickém rozhovoru, po němž se hovořilo o „bratrském přátelství“. Tento týden kritizoval USA za „imperialistický přístup“ k Sýrii. „Měli by se soustředit na řešení vlastních problémů, ale chtějí se prosadit, stejně jako v Libyi, kde pozabíjeli tisíce a tisíce lidí a pak zavraždili (vůdce) Muammara Kaddáfího. Teď chtějí učinit totéž v Sýrii a ještě hrozí Íránu,“ prohlásil Chávez na adresu Američanů.

Chávez může do Sýrie posílat i zbraně

Otto Reich, který působil v minulé americké administrativě jako náměstek ministrů zahraničí, řekl v rozhovoru pro list El Universal, že venezuelské dodávky s palivem mohou mít mnohem zločinnější účel. „Chávez používá vlastní lodě, jelikož žádná respektovaná mezinárodní dopravní společnost není ochotná dodávat palivo pro Asadovu vraždící mašinérii. A má to také další výhodu: protože má pod kontrolou celou cestu z přístavu do přístavu, může Chávez Asadovi posílat i vojenský materiál, který je na lodích schován,“ prohlásil Reich.

Hugo Chávez chce být znovu prezidentem
Zdroj: Fernando Llano/AP Photo

Venezuelští analytici dodávky označují za humanitární pomoc, kritizují americké sankce proti Sýrii a blokádu považují za nelegitimní. Americké sankce se vztahují na některé vysoce postavené Syřany, zahrnují zmrazení jejich majetku a zakazují americkým firmám i jednotlivcům s dotyčnými obchodovat.

Rusové do Sýrie dodávají vrtulníky a protiraketové střely

Ačkoliv se o zbraňových dodávkách z Venezuely pouze spekuluje, ruský prodej do občanskou válkou zmítané země je oficiální. Ruští novináři se přesto v prohlášeních diplomatů a zástupců zbrojovek přestávají orientovat. Ještě v úterý jeden z šéfů ruské Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci Vjačeslav Dzirkaln tvrdil, že Rusko do Sýrie nebude posílat nové druhy zbraní, dokud se tamní výbušná situace nestabilizuje. Dnes své prohlášení upřesnil s tím, že Damašek z Moskvy dostane protiraketové systémy Buk, Pečora a Pancir a kromě nich zásilku opravených dopravních vrtulníků Mi-25.

Sergej Lavrov a Bašár Asad
Zdroj: ČT24/AP Photo

Ani u toho ale možná nezůstane. V Moskvě se podle ruských médií řeší syrská objednávka mohutných protiraketových komplexů S-300 v hodnotě asi 105 milionů dolarů. Sýrie by je podle agentury Interfax měla dostat koncem letošního roku, ale Rusko kvůli nejasnému vyústění syrských násilností s dodávkou váhá.