Miloš Forman se zastal Obamy kvůli obvinění, že je socialista

Washington - Filmový režisér Miloš Forman hájil amerického prezidenta Baracka Obamu před domácími kritiky, kteří ho označují za socialistu. V komentáři, který otiskl list The New York Times, zdůrazňuje, že na Obamovi ani na jeho reformách zdravotnického systému není nic socialistického. Podle Formana není třeba usilovat o dokonalou sociální spravedlnost, která nikdy neexistovala a existovat nebude, ale o sociální harmonii.

Režisér líčí příklady represí i absurdit života v socialistickém Československu. Dává je do kontrastu s tím, že lidé jako republikánští prezidentští kandidáti Rick Perry, Newt Gingrich a Rick Santorum či konzervativní televizní a rozhlasoví komentátoři Sean Hannity a Rush Limbaugh tvrdí o Obamovi, že je socialista.

Barack Obama
Zdroj: Luke Sharrett/AP Photo

„Jeho kritici volají, že Obamacare (Obamova reforma zdravotnictví) je socialismus!“ píše Forman. „Chybně dávají na roveň socialismus západoevropského stylu a jeho vládou poskytované sociální zabezpečení a zdravotní péči s marxisticko-leninským totalitarismem. Uráží mě to a snižuje zkušenosti milionů lidí, kteří žili - a žijí - v brutálních formách socialismu,“ napsal Forman. „Ať má Barack Obama jakékoli chyby, nevidím v něm zrovna socialistu, ani díkybohu nevidím známky tohoto systému v tomto velkém národě,“ uvedl režisér.

Režisér Miloš Forman:

„Nejsem si jist, zda si Američané uvědomují, jak bezohledný socialismus byl. Nebyla to, jak Obamovi odpůrci tvrdí, jen vláda, která je tak centralizovaná a nafouklá, že brzdí soukromé podnikání. Byl to kořistný systém, který zničil vše ve jménu 'sociální spravedlnosti'.“

Podle něj je „Obama obviňován z toho, že se snaží rozšířit dosah vlády do zdravotního systému, finančních regulací, automobilového průmyslu a tak dále“. „Je rozumné se tázat, zda federální vláda by měla mít rozšířené pravomoci: Americe slouží ke cti, že o tom debatovala od svého vzniku. Ale udělejme si jasno v tom, jak děsivý socialismus může opravdu být. Marx věřil, že můžeme odstranit sociální nerovnosti a Lenin tyto myšlenky vyzkoušel v Sovětském svazu a výsledky byly zničující. V ruských ulicích tekla krev… celý východní blok, včetně Československa, ztrápeně následoval,“ podotkl Forman.

Forman zdůrazňuje, že nechce, aby Barack Obama a republikáni přestali hrát na nástroje podle svého výběru. „Každý hráč by ale měl myslet na vznešenou melodii naší země. Jinak by hlučná disonance mohla být tak hlasitá, že by mohla probudit dalšího Marxe nebo ještě někoho horšího,“ varuje Forman.

Delegáti hučeli na Romneyho kvůli případnému zrušení reformy

Delegáti výročního sjezdu amerického Národní sdružení pro povznesení barevného obyvatelstva (NAACP) odměnili nesouhlasným hučením Obamova rivala Mitta Romneyho, když sliboval, že v případě zvolení reformu zdravotnictví zruší.

Vydáno pod